Бунт на служители срещу уволнения в Агенцията по трансплантации

Бунт на служители срещу уволнения в Агенцията по трансплантации

Опитите на новата директорка на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) Теодора Джалева да сложи ред във ведомството след дългогодишен хаос бяха посрещнати на нож от част от подчинените.

Осем служители на агенцията сигнализираха в сряда, че Джалева извършва масово уволнение. Те изпратиха отворено писмо до здравния министър с копие до премиера, различни ведомства, неправителствени организации и медиите. Исканията им са за среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър Божидар Нанев, тъй като според тях отстраняването им е несправедливо.

Пред Mediapool Джалева коментира обаче, че отстраняването на служителите се дължи единствено на факта, че квалификацията им не отговаря на заеманите от тях длъжности. Тя заяви, че има пълната подкрепа на ръководството на министерството за действията си.

Уволнените служители твърдят, че са викани поединично в кабинета на Джалева, където в присъствието на новоназначените от нея главен секретар, служител по сигурността на информацията и държавен експерт са били приканвани да подадат молби за напускане. “На всеки бе съобщено, че по изискване на министъра, след запознаване с досиетата на работещите и поради преструктуриране на агенцията, е наредено част служителите да бъдат освободени“, се казва в писмото. Като мотив е изтъкната липса на необходимо образование и професионален опит.

Служители обаче не приемат този аргумент, защото до момента всички назначения в ИАТ били правени според действащото законодателство.

Уволнените служители твърдят, че на всеки е поставено условие да си подаде молба за напускане по взаимно съгласие, в противен случай ще бъде уволнен за несправяне с работата. Те се оплакаха още, че при отказ да напуснат доброволно са били заплашени, че с тях ще се занимаят лично здравният министър и премиерът Бойко Борисов.

“На работа в агенцията остават служители със специалности като актьорско майсторство, история на изкуствата и операторско майсторство, което според нас е неприемливо“, се посочва още в писмото.

Джалева обаче заяви пред Mediapool, че тези служители не отговарят на новите изисквания за наемане на длъжности. “Едната от тези служителки е със средно образование на медицинска сестра и заемаше длъжността главен експерт, което е недопустимо. За същата тази жена ни бе оказван натиск дори да бъде повишена, тъй като съпругът ѝ работи в Министерството на здравеопазването“, посочи Джалева.

Тя даде и други примери за несъвместимост между заемани длъжности и квалификация: “За човешките ресурси например отговаряше акушерка вследствие на което всички длъжностни характеристики в агенцията са с едно и също съдържание. Един от отстранените по образование е агроном. Имаше и служителка, в чиято автобиография бе написано, че е работила на парфюмериен щанд, обича търговията и можем да си бъдем взаимно полезни“, допълни директорката на агенцията.

Джалева потвърди, че оставя на работа служители със специалност актьорско майсторство и история на изкуствата, но обясни, че те са понижени в ранг. “Те се занимават с поддръжка на технически регистри и са най-добрите служители в тази област“, коментира Джалева.

Тя допълни, че има пълната подкрепа на министъра и той знае за предприетите от нея действия.

Джалева оглави агенцията в началото на ноември и още тогава съобщи, че ИАТ е управлявана по безобразен начин, поради което започват основни проверки и създаване на нов ред. В неделя пък обяви, че 80% от работещите в агенцията не притежават нужното висше образование, а информация за чакащи пациенти не е обновяване повече от 15 години.

Въпреки това уволнените служители искат министърът и премиерът да им разяснят какво налага тяхното спешно отстраняване от работа преди Коледните и Новогодишни празници.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?