Бунт на таксиметрови шофьори изправи властта на нокти

Бунт на таксиметрови шофьори изправи властта на нокти

Около 1 500 таксиметрови шофьори блокираха площада пред парламента в петък сутринта заради убийството на 51-годишния им колега от “ОК Супертранс” Емил Емилов, намушкан с нож в 2.30 ч. тази нощ. Към пет следобед МВР обяви, че убиецът е разкрит и е направил пълни самопризнания. В отговор част от такситата си тръгнаха, но други отказаха да напуснат, макар че разрешеното от кмета Бойко Борисов време за протеста изтече в 17 ч.

Първоначално протестиращите заявиха, че искат бързо разкриване на престъплението и по-голяма сигурност, впоследствие предявиха и синдикални претенции, а ако се съди по виковете “Оставка” по адрес на вътрешния министър Румен Петков – протестът придоби политически оттенък.

Към 17 ч. шефът на НСО Румен Миланов се появи на импровизираната трибуна на стъпалата на Народното събрание и обясни, че задържаният за убийството е направил самопризнания и че нападнал Емилов, защото нямал пари да си плати сметка от 15 лв. за маршрут от центъра до “Люлин”.

Протестиращите приеха добре новината, но едновременно с това казаха, че не са разкрити убийците на таксиметровия шофьор от Сливен, както и други убийства.

Към 18 ч. шефът на парламента Георги Пирински, подсигурен с плътна охрана, отиде при шофьорите и ги покани да се присъединят към провеждащия в съседство митинг в подкрепа на медиците в Либия. Бе посрещнат с викове “Боклук” и “Оставка”. В отговор на уверенията му, че още от понеделник НС ще се заеме със законово решение на исканията им, протестиращите заявиха, че както те работят в почивните дни, така и депутатите трябвало да заседават извънредно още в събота.

Властта положи усилия за мирен изход от кризата

През деня към митинга на столичните таксиметрови шофьори се присъединиха техни колеги от различни градове на страната. След сутрешни стълкновения с полицаи на Орлов мост и информации, че органите на реда спират пристигащи от Пловдив коли за протеста, министър Петков разпореди представители на таксиметрови фирми от страната, които ще участват в преговорите в МС, да бъдат посрещани полицията и да им бъде съдействано за бързо придвижване.

Сутринта възникна инцидент, когато кола на МС с плевенска регистрация се опита да пробие блокадата на таксиметровите шофьори, но бе принудена да се върне. Шофьори от живата верига на Орлов мост се нахвърлиха върху полицаи, които искаха да им съставят акт за неправилно паркиране, като избухна и пререкание дали таксиметрови шофьори или полицаи загиват по-често при изпълнение на служебните си задължения. С изключение на тези инциденти, обаче, други конфликтни ситуации засега няма, а полицията явно е инструктирана да се държи миролюбиво.

Председателят на НС Георги Пирниски (БСП) и вътрешният министър Румен Петков (БСП) разговаряха от сутринта с представители на простиращите в опит да ги убедят, че са готови да обсъдят исканията им и че са на тяхна страна. Със същата цел правителството (макар и в отсъствието на премиера Станишев, който е в Лондон) в рамките на два-три часа организира среща на представители на протестиращите с няколко министри. Повечето от исканията бяха приети, макар да не е ясно дали представителите на протестиращите са легитимно посочени.

Това е поредна демонстрация на разгневени таксиметрови шофьори, наскоро такива имаше в Сливен заради убийството (все още неразкрито) на тамошен техен колега.

Сегашният протест пред парламента предизвиква аналогии с този от март на 2001 г., когато таксиметрови шофьори организирано демонстрираха срещу тогавашното правителство на СДС заради убийството на 3-годишно дете на техен колега. Впоследствие се оказа, че то е убито от майката, която страда от психически отклонения, което обаче не попречи да се създаде мощен медиен и опозиционен натиск срещу кабинета.

Румен Петков посрещнат с възгласи “Оставка”

Всеки опит на политици да излязат на разговори с протестиращата тълпа бе посрещана с освирквания и подвиквания. Към обед събралите се започнаха периодично да скандират “Оставка” и “Мишки, мишки”.

В 11.30 ч. при тях отиде министър Петков, който бе посрещнат с възгласи “Оставка”.

Представителка на “ОК Супертранс” обяви, че са се сърбали не на политически протест, а да настояват за бързо разкриване на убийството на техния колега. В отговор тълпата отвърна с възгласи и “Уууу” и “Оставка”.

Румен Петков призова лидера на “Атака” Волен Сидеров, който бе сред тълпата и с мегафон настояваше да се иска оставката му, да не спекулира с трагедията на хората. Голяма част от протестиращите, най-вече ромите сред тях, обаче освиркваха и Сидеров. Малко по-късно се чуха възгласи “Бойко, Бойко”, който пристигна на място, помоли да бъдат освободени летни за движение на линейките и на градския транспорт и пожела успех на протестиращите. Борисов, който каза пред БНТ, че разговарял с шефа на столичната полиция още през нощта, изрази увереност, че убийството ще бъде разкрито, както и стана впоследствие.

Сидеров едва отърва боя 

Следобед, докато шефът на НСО говореше пред тълпата, Волен Сидеров и негови съпартийци започнаха да си пробиват път към “трибуната” и да увещават протестиращите да не вярват на твърденията на МВР и да не прекратяват митинга. Това предизвика гнева на таксиметровите шофьори, които се нахвърлиха върху Сидеров и само ловка намеса на полицаите предотврати саморазправа с депутатите от “Атака”.

Петков заяви пред журналисти, че ако неговата оставка ще помогне да се разкрие до час и половина престъплението, той няма да се поколебае да си я подаде.

Какво издействаха за ден таксиметровите шофьори

Поради липсата на единна синдикална организация и споровете за легитимност на браншовите им сдружения, протестиращите трудно се споразумяха кои да преговарят от тяхно име с министрите.

Основното искане бе да се повиши сигурността им и да се разкрият извършителите на посегателства над живота им. Те казаха, че властта е безсилна пред престъпността, че всяка вечер се натъкват на наркомани и трафиканти и пр.

В резултат на преговорите бе решено да позволи на таксиметровите шофьори да не си слагат предпазен колан, така че да могат да реагират на заплахи. В понеделник ще има среща с министъра на финансите Пламен Орешарски, за да обсъди искането на таксиметровите шофьори да минат отново на патентен данък и да им бъде отменен корпоративния. От коментарите на Орешарски стана ясно, че това искане най-вероятно ще бъде прието.

Освен това по стоянките на таксиметровите коли няма да се допускат цивилни автомобили, ще се направи всичко възможно броят на местата по тези стоянки да бъде увеличен, съобщи вътрешният министър. За общините остана да решат да позволят ли на такситата да се движат по обозначените за обществения транспорт ленти.

Голяма част от исканията на протестиращите всъщност са адресирани към техните работодатели, като недоволството от лизинговите условия за автомобилите и условията на труд.

Запитани какво общо имат всички тези претенции с убийството на Емилов, шофьорите казаха, че трагичният инцидент просто бил капката, която преляла чашата на търпението им.

Преговарящите са нелегитимни

Сред излъчените да преговарят с министрите нямаше представители нито на основните таксиметрови компании в столицата, нито на двете браншови организации, каза за Mediapool председателят на едната от организациите – Национален съюз на превозвачите – Румен Крумов. 

Той постави под съмнение дали постигнатите договорености по условията на труд и данъчното облагане ще бъдат реализирани, защото преговарящите нямат никаква легитимност.

Не може да се търси преднамереност в действията на водачите на таксиметрови коли в целия днешен ден, но проблемите в този бранш не са решавани от години, каза Крумов.

Той бе категоричен, че протестът е започнал спонтанно като реакция на убийството и няма “скрити кукловоди”, каквито съмнения се появиха.

“Успаха ви за 5 часа”

Протестиращите посрещнаха гневно и с освирквания своите представители, които цял следобед преговаряха в МС. “За пет часа ви успаха”, заявиха таксиметровите шофьори и се заканиха да не мръднат от площада, докато незабавно не им бъдат решени проблемите.

Към 18 ч. обаче част от колите потеглиха, а останалите на площада таксиметрови шофьори все още не са решили ще продължат ли блокадата или те ще се местят. Към тях бе отправен телефонен призив от д-р Здравко Георгиев, който е в Либия и който подкани да изразят солидарността си с осъдените на смърт пет български медицински сестри.

По-късно, докато пред “Ал. Невски” вървеше концерта в подкрепа на сестрите, в “лагера” на таксиметровите шофьори възникна инцидент, когато двама тийнейджъри хвърлиха бомбичка по полицейския кордон и бяха арестувани.

По-рано от Лондон премиерът Сергей Станишев заяви пред БНР, че е информиран за протеста в столицата и държи връзка с вицепремиера Даниел Вълчев и вътрешния министър Румен Петков.

Трябва да се вземат системни мерки срещу престъпността, тъй като това е един от приоритетите и на правителството, коментира той.

Tова е поредната трагедия, която предизвиква много сериозно обществено недоволство, но не бива да преместваме акцента, каза главният прокурор Борис Велчев. По думите му е важно да бъдат заловени извършители не само на това, а на всички убийства. Може би е по-добре, ако държавата накара таксиметровите фирми да инвестират средства за безопасността на шофьорите си, каза Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България