Бунт срещу забранените строежи в новата екозона "Калиакра"

Екоминистърът обяви компенсация за ограниченията, екозащитници го обвиниха в сделка в полза на олигарси

Снимка: БТВ

Стотици жители и общинари от Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест в петък срещу наложената със заповед на екоминистъра забрана за строеж и извършване на земеделска и риболовна дейност в района от село Тюленово до Балчик заради обявяването на новата защитена зона от европейската екомрежа НТАУРА 2000 – "Комплекс Калиакра". От София министърът на околната среда и водите Нено Димов се опита да успокои страстите, обяснявайки, че заради ограничението да ползват имотите си, техните собственици имат право на парични компенсации. Екокоалицията "За да остане природа в България" обаче обвини ведомството, че тълкува манипулативно решението на Европейския съд и сключва политически сделки в полза на олигарси.

Събралите се недоволни граждани направиха жива верига около общината в Каварна, за да попречат на експертите на Министерството на околната среда и водите да се включат в насроченото за сутринта обществено обсъждане на ограничителните мерки, чието приемане се наложи, за да се избегне налагането от Брюксел на ежедневна глоба за България и разрушаване на изградени шест ветропарка и едно голф игрище в региона, тъй като са били построени в нарушение на екозаконодателството. След като експертите все пак влязоха през странични входове, протестиращите нахлуха в сградата и провалиха дискусията.

България успя да се споразумее с Еврокомисията да не бъде глобявана и да не предприема разрушаване на вече построените обекти, но в замяна на това се съгласи да има нова защитена територия " Комплекс Каварна". Такава бе обявена от Нено Димов с временна заповед, издадена на 21 юли и обнародвана седмица по-късно в Държавен вестник. Новата екозона включва землищата на селата Тюленово, Камен бряг, Свети Никола, Българево, Каварна, Божурец, Топола и Балчик и заема 483 362.770 дка площ, от които 437.272 кв. км морски пространства. Сегашната заповед е валидна две години, до издаването на постоянна.

С нея се забранява издаването на нови разрешения за всякакво строителство в новата територия, за риболов и земеделски дейности. Според хората в региона обаче това ги обрича на пълна нищета, тъй като земеделието, рибарството и туризмът са техните основни препитания.

Местните: За екологията сме, но оставаме без поминък

"Поминъкът ще бъде напълно унищожен, в това число рибарство, селско стопанство, туризъм, лов и въобще всички стопански дейности. До вчера вие сте имали лозе, днес вече не може да имате. Днеска там ще бъдат някакви измислени степи. До вчера вие сте гледали пъпеши, дини, пипер и т.н... Най-, най-обикновените хора ще пострадат от това. За туризма въобще да не говорим, че се забранява абсолютно всякакво строителство. Няма значение дали са екокъщи, вили, малки семейни хотелчета. Всичко се забранява", възмущава се Виктор Лучанов, общински съветник на Балчик и бизнесмен, пред БНР.

Според него протестиращите не са против екологията и искат да запазят Крайморска Добруджа зелена и да не е презастроено, но "се опитва някой да ни наложи някакви защитени територии на гърба на местните".

Протестиращите искат незабавна отмяна на заповедта и плащат с гражданско неподчинение и затваряне на международния път, ако това не бъде сторено.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева изрази съгласието си с недоволството на гражданите, защото никой не се е допитал до тях при очертаването на границите на защитената зона "Комплекс Калиакра".

Димов: Забрани вместо 20 хил. евро дневна глоба

В отговор екоминистърът Нено Димов заяви, че ако не е била обявена разширената защитена зона, България е трябвало да плаща всеки ден по 20 хил. евро санкция и Съдът на Европейския съюз да нареди събаряне на ветропарковете и голф комплекса "Трейшън Клифс", в които са инвестирани стотици милиони евро и осигуряват работни места. Той даде пример как Евросъдът е издавал такива заповеди срещу Испания, Ирландия и Гърция за събаряне на сгради, чието изграждане е било в противоречие с екозаконодателството. В Испания са били събаряни ветропаркове и хотели, хотели са били бутани и на гръцкия остров Закинтос, който е световноизвестна туристическа дестинация, както и сгради край Атина.

Нено Димов даде да се разбере, че ведомството му няма да промени мнението си за защитената територия и обясни, че собствениците на земи имат право на компенсации заради ограниченото ползване на имотите. Парични обезщетения са предвидени веднъж по Програмата за развитие на селските райони по специална мярка за НАТУРА 2000, както и по Оперативната програма "Околна среда". Освен това Европейската комисия има специална програма LIFE, която финансира проекти, които не противоречат на въведените забрани, обясни Димов пред журналисти.

Спиране на перките през деня при прелета на птиците

Екоминистърът допълни още, че вече е издал и заповед за спирането на работата през деня на ветрогенераторите в района по време на миграционния период на птиците. Това ще продължи, докато всички оператори на ветропаркове не се включат в системата за ранно предупреждение за мигриращи ята птици, която в момента автоматично спира перките, когато засече прииждащи птици.

Нено Димов обеща да има разяснителна кампания след местните жители за възможностите да получават компенсации за забраните, засягащи земите им.

По селската програма за периода до 2020 г. са предвидени близо 52 млн. евро за обезщетяване на собствениците, чиито земеделски земи попадат дори и частично в защитена зона от НАТУРА 2000. Достатъчно е 100 кв. м. от имота им да влиза в защитена територия и имат право да претендират за компенсация. Тя е максимум до 500 евро за хектар за всяка от първите пет години.

Подпомагането на собственици на терени в НАТУРА 2000 по оперативната екопрограма е малко по-сложно.

Хората в района скептични за обезщетенията

Собствениците в Крайморска Добружда обаче не вярват на обещанията за компенсации.

"Нещата винаги са плаващи и винаги са недоизказани. Това, което в момента е поставено на дневен план за земята, която е навлязла в границите на защитената зона, е 26 лева еднократно на декар. Не ежегодно, а еднократно. За сравнение ще ви кажа, че в момента рентата на декар земя в Добруджа, на тези, които не обработват сами земята, е в порядъка между 80 и 100 лева", коментира Лучанов.

Екозащитници обвиниха Димов в лъжа и сделки в полза на олигарсите

От екокоалицията "За да остане природа в България" пък обвиниха Министерството на околната среда и водите, че прави манипулативни изводи от резултата от съдебното дело срещу България заради застрояването на Калиакра и че се опитва да прави политически сделки в полза на олигархични кръгове.

Според природозащитната организация решенията на Европейския съд от септември 2015 г. задължават България да възстанови унищожените при строежа на ветрогенераторите и голф курорта степи и коридори за миграция на птици в зоната Калиакра, тъй като българското правителство ги е разрешило незаконно.

Според София обаче към датата на разрешаването на седемте проекта на "Ей И Ес Гео Енерджи“, "Дисиб“, "Лонгман Инвестмънт“, "Калиакра уинд пауър“, "ЕВН Енертраг Каварна“, "Уиндтех“, "Брестиом ООД“, "Еко Енерджи“ и "Вертикал - Петков и с-ие“ ООД, както и на курорта "Трейшън клифс голф енд спа резорт“, страната ни все още не е била член на Евросъюза и не е била длъжна да спазва неговите екоизисквания. В решението на съда се посочва, че "ако обаче типът местообитание в засегнатите територии вече е унищожен, последващата експлоатация на проектите също не може да влоши неговото състояние", което се използва от българската страна като мотив за бъдещите ограничителни мерки в зоната "Калиакра".

От изявлението на екокоалицията става ясно, че България е длъжна да демонтира вятърните перки и да събори курорта, а обявяваните сега от ековедомството мерки са замазване очите на обществеността и местните хора. В противен случай управляващите ще трябва да плащат неустойки на частните фирми и да носят политическата отговорност за това, смятат от "За да остане природа...".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?