Бунт в НДСВ срещу “заместник - царя”, зрее нов конгрес

Бунт в НДСВ срещу “заместник - царя”, зрее нов конгрес

Близо 47 депутати от НДСВ бойкотираха заседанието на парламентарната група в партийната централа и подписаха декларация, в която изразяват несъгласие с решенията на проведения в неделя Трети извънреден конгрес на партията. Във вторник стана известно, че изборът на ново ръководство може да бъде атакуван пред съда като нелегитимен, а по време на самия форум избухна грандиозен скандал с обвинения към “заместник-царя” Мелен Велчев, че е манипулирал избора.

Бунтарската подписка е подкрепена от почти цялата парламентарна група. В нея не са се включили само четирима депутати. Останалите 47 са поискали среща с лидера Симеон Сакскобургготски и той им обещал такава за сряда.

Самият Сакскобургготски, засечен от репортери на коктейл на датския посланик, коментира ситуацията с думите: “Какви ли не неща се говорят във виртуалната политика. Реалната политика е друга, слава Богу”.

Според него във вторник не е имало заседание, защото парламентарната група на НДСВ не е била свикана. "Утре ще се обсъждат много теми. Четвъртък също", допълни той.

Конгресът – манипулиран и режисиран

Има неопровержими доказателства, че конгресът е манипулиран и предварително режисиран, се посочва в декларацията на недоволните. Част от преброителите при избора на новото ръководство били родини на избраните в политсъвета. В него са попаднали хора, които дори не са членове на партията, а други са с агентурно минало, смятат депутатите. Председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова, която е била с “бунтарите” на срещата им в парламентарната сграда на пл. “Батемберг”, каза, че членовете на групата са в правото си да обсъждат случилото се на конгреса, резултатите от него и да правят политическите си изводи. Обеща медиите да бъдат уведомени, когато има решения. 

“Не трябва да се бърза”

Според лидера Сакскобургготски конгресът на партията е минал твърде скоро, "трябва да се разгледат нещата по един рационален, спокоен начин, и не трябва да се бърза".

Запитан защо недоволни представители от НДСВ са се събрали на “Батемберг”, той отвърна: "Вие сте по-запознати от мене. Защо да няма недоволни? Нека да има. Ако са изразили недоволството си, да бяха го казали на конгреса".

Симеон не смята, че ще има наказания за провинилите се.  "Ние сме либерали. Наказанията в една партия трябва да се гледат по един спокоен начин".

"Дълги години съм в политиката. Човек трябва да е много по-спокоен и да преценява по един обективен начин. Крайната цел трябва да е положителното в държавата", заключи царя.

Избраното ръководство може да бъде атакувано в съда

По-рано във вторник стана известно, че двама от новите членове на Политическия съвет - Антон Станков и Илия Лингорски - към момента на избора им в неделя не са били членове на партията.

Според действащия до конгреса устав, членството в НДСВ става факт след като кандидатът получи одобрението от Политическия съвет. Според запознати Антон Станков е подал молба до тогавашния съвет за членство в партията на 2 юни, два дни преди конгреса. Съветът обаче не е заседавал след тази дата. Според промените в устава, приети в неделя, това изискване вече отпада и членството в партията ще се решава от местните структури.

Mediapool потърси за коментар Станков, но той не отговаряше на мобилния си телефон. 

Министърът на правосъдието в оставка Георги Петканов, който е и член на НДСВ, каза, че “има юридическа възможност” резултатите от конгреса да бъдат обжалвани пред съда. Според Милен Велчев, който остана член на партийното ръководство, подобен ход би бил “абсолютно неоснователен”.

Острите противоречия, които тлеят от много време в НДСВ, избухнаха с пълна сила на извънредния конгрес, когато жълтите за пръв път открито се възпротивиха срещу политиката на лидера си, но това не намери израз в нито едно от решенията. Призивите за напускане на тройната коалиция бяха спонтанно одобрени от делегатите на форума, но Сакскобургготски заяви, че партията остава в правителството и настояванията за излизане са “емоционални, недалновидни и инфантилни”.

Скандалът достигна кулминацията си, когато след избора на новото политическо ръководство на партията стана ясно, че Пламен Панайотов не е в него. Това накара Даниел Вълчев и Николай Василев в прав текст да обвинят Милен Велчев, че е манипулирал изборните резултати. Сакскобургготски, чийто настоящ фаворит е Велчев, наблюдаваше разпрата зачервен и със стиснати устни.

В Пловдив, където беше на откриването на изложба за полиграфски технологии, Даниел Вълчев призна пред журналисти, че в НДСВ има противоречия, “но ние ще си ги решим сами без ваше посредничество”.

“НДСВ ще напусне коалицията, ако има някакво политическо решение. Вие знаете, има различни мнения по този въпрос, каквито има и в другите партии и те търпят известни щети от това, че са в управлението, но самото управление го изисква”, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?