Бунт в София заради мудната работа в ОИК

Представители на секционни избирателни комисии в София се разбунтуваха в НДК срещу мудната работа при обработката на изборните протоколи от Общинската избирателна комисия (ОИК). В малките часове на нощта срещу понеделник бяха извикани по номера да предават изборните книжа, но заради забавянето те бяха приети чак на разсъмване и така хората от СИК-овете трябваше да чакат цяла нощ пред зала 1 на НДК.

Представителите на комисиите в София, които бяха на работа от ранни зори в неделя, бяха изнемощели, без вода, оплакваха се от скъпите кафета и тоалетни в НДК. При дългото чакане една жена е припаднала, което не е за пръв път на избори. В столицата по традиция протоколи се приемаха в зала Универсиада, където също се виеха огромни опашки и дори се случваше хора да припадат.

Въпреки че първоначално полицията не ги пускала да напускат сградата, а от ОИК ги заплашили със съд, част от членовете на секционни комисии напуснали сградата и си тръгнали заедно с протоколите.

От ЦИК обясниха за Mediapool, че вече няма проблем и забавянето при обработката на протоколите идва от големия брой секции и изборна документация. Оттам признаха, че има пропуски в работата на ОИК, но вече над 95% от протоколите са пристигнали в комисията и са обработени.

По повод това, че работещи в СИК-овете са се прибрали с протоколи, говорителят на ЦИК Велислава Кръстева  обясни, че не е възможно да те се фалшифицират, защото има няколко копия от тях – едно се залепва на всяка секция, други са при застъпниците на партиите и при наблюдателите на изборния ден. Според нея и в други избори са се получавали такива недоразумения в столицата, но не е имало нередности в протоколите.

Споделяне

Още от Местни избори 2007