Хаосът в Столичната община създаде и

Бунт за въртележка

1040 столичани се подписаха в защита на леля Таня

Бунт за въртележка

Столичната общината започна в средата на миналата година кампания за нова организация на търговската дейност в парковете, но по подобие на всичко, с което кметството се е захванало, и в този случай даде достатъчно поводи за недоволство, най-вече заради обърканите и непрозрачни процедури. Така 3% от населението на район "Оборище" или 1040 души събраха протестна подписка в защита на въртележка в парка "Заимов", за която се очаква да бъде разкарана в най-скоро време.

Проблемът не звучи толкова тежко на фона на разбитите пътища, уличните кучета или миризмите в градския транспорт, но има значителна група от хора, които държат на тази въртележка. Историята около детския кът обаче подчертава друг убиец на нерви по коридорите в кметството – хаоса.

Въртележката се намира в края на парка, близо до театър "София", но все пак достатъчно далеч, за да не е толкова осезаем мирисът на цаца от по-посещаваната от театъра бирария. Нейният собственик Татяна Шехтанова вече 19 години е на това място, а хората я харесват, защото явно се справя добре със задачата да укротява децата им, докато те получават редкия шанс да си пият бирата на спокойствие. За някои от родителите Шехтанова е била там, когато те на свой ред са били деца.

Тя разбира, че нейната 19-годишна въртележка няма да я бъде, след като през март тази години двама общински инспектори и един полицай идват, за да я профилактират. Нейният договор за разполагане на обект е подписан от бившия финансов зам.-кмет на столицата Минко Герджиков и е изтекъл през септември 2005 година. Пред Mediapool тя разказа, че в началото на всеки сезон през последните шест години е отивала в Столичната община, за да поиска сключването на нов договор за мястото. Отговорът е бил неизменно - "Работи с този".

"Това беше тяхната цел – да ни оставят да работим без договор, за сме им в ръцете", коментира Шехтанова.

Пари срещу доверие

Очевидно за администрацията на кметовете Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова нелегалното присъствие на търговци в паркове не е представлявало проблем до началото на 2012 година. Тогава Шехтанова е глобена от двамата инспектори, защото няма договор, но пак е оставена да работи. Този абсурд намира обяснения във факта, че всеки месец от въртележката, разположена на 20 кв.м., Столичната община получава по 600 лева наем. Остава неясно как кметството е успявало да осчетоводи парите, превеждани му по изтекъл и съответно недействителен контракт.

Шехтанова разказва, че всеки месец внася сумата по сметка в "Общинска банка" и пари никога не са ѝ били връщани. От тази ситуация излиза, че общината възприема Шехтанова като котката на Шрьодингер*, защото тя едновременно се явява наемател, но и не е наемател, защото няма договор. Въртележката присъства в парка "Заимов" само когато нейният собственик превежда своите 600 лева на кметството, но я няма, когато се обявява нов конкурс за мястото.

Конкурсът за търговските места в парка "Заимов" е обявен в началото на ноември 2011 година, а Шехтанова не е уведомена за него, защото не е наемател. В следствие на това тя не разбира за конкурса и не участва в него. Процедурата е спечелена от неизвестен нов предприемач, който Столичната община крие от медиите, макар срокът за обявяването на новите търговци да бе 1 март.

Шехтанова разказва, че малко след посещението на служителите е отишла да провери какво се случва в дирекция "Архитектура и градоустройство". От там ѝ обяснили, че за нейното място вече е обявен конкурс, на който тя не се е явила. "Казаха ми: "На сайта е бил обявен конкурс. Да сте погледнали. Не сте толкова стара, че да не работите с интернет", разказва Татяна. Тя ходи и в дирекция "Зелени системи", опитва и среща със заместник-кмета Мария Бояджийска, но от всичко това разбира, че работата вече е станала и нищо не може да се направи.

Е-общината?

Конкурсите на Столичната община не се публикуват в рубрика "конкурси" на сайта ѝ. Те се виждат, след като човек кликне върху святкащ малък банер в дъното на sofiа.bg, на който заглавието "Обществени поръчки" бързо се сменя с надпис "Профил на купувача". Миг невнимание и човек ще започне да търси другаде. Там се публикуват всички обяви на кметството, които декларират пред бизнеса, че кметът иска да купи нови автобуси или гуменки за администрацията. Там са и обявите за конкурсите за търговската дейност в парковете.

Mediapool откри обявата за парка "Заимов" след четиричасово търсене и насоки от пресцентъра на Столичната община. В тези условия е лесно да се изчисли какъв е бил шансът на ненасочен предварително човек, в случая 50-годишната Шехтанова, да види обявата в някой облачен ноемврийски ден.

Дори и веднъж видял обявата и решил да се впусне в конкурса, чужд за администрацията човек трудно би могъл да се ориентира дори и да прочете всички документи. А те са решение 575 по точка 20 от заседание номер 575 на Столичния общински съвет с което СОС приема нов план за преместваемите обекти в парк "Оборище".

Следва бързо преминаване към сайта на Дирекция "Архитектура и градоустройство", където е публикувана схемата за парк "Оборище", който вече се нарича парк "Ген. Владимир Заимов". Там заинтересувалият се от конкурса предприемач вижда, че местата за атракциони са четири и всички са номерирани с номер "Три". Той се връща на обявата за конкурса и вижда, че четирите места вече са с номера 8, 9, 10 и 11. При тази обилна информация, всеки с интерес към парка е принуден да си разпечата обявата, да зажуми и с пръст да избере мястото, към което съдбата го е насочила за начало на доходен бизнес.

Mediapool така и не успя да се свърже с дирекция "Зелени системи" в Столичната община в опит да намери коментар за ситуацията. От дирекцията обявиха първо, че не могат да говорят без разрешението на пресцентъра, а такова разрешение така и не бе дадено.

Не всичко е пари

"Хората трябва да уважават и да защитават местата, с които са свързани едни от най-емоционалните им моменти. Уважение и защита е да вдигнеш хартийка от земята на алеята в парка и да я пуснеш в кошчето, така и да се пребориш за една въртележка", заяви пред Mediapool Ива Живарова, която е една от майките, които държат на въртележката на Татяна Шехтанова, наричана от хората в парка "Леля Таня".

Родителите искат Татяна, защото, освен че взима по 2 лева за едно возене на въртележката, през това време се грижи и за децата, които я харесват. Има човешко отношение, а то не струва 2 лева, а чувството за общност не се изгражда за 2 дни.

Подписката за запазване на въртележката започва с изявлението, че: "Социалният мир в район "Оборище" е разклатен от вестта, че любимата на всички ни детска въртележка в парка "Заимов" ще бъде премахната. Ако трябва с няколко думи да се каже какво пледират тези над 1000 подписа, то е "Молим ви, не го правете!". Самата Шехтанова казва, че ако я изгонят, което е много вероятно да се случи, най-вероятно ще "ходи да пече кебапчета някъде", но децата ще ѝ липсват

Извън коментара за конкурсите, процедурите и сайта на Столичната община, друг жител на района – Ксения Димитрова, казва: "Таня е сърцето на парка. Родители тук казват на децата си, ако се загубят да ходят при Таня. Това е начин на живот и ние не искаме да се променя. Не всичко е пари".

*Котката на Шрьодингер е парадоксален мисловен експеримент на физика Ервин Шрьодингер, с който той илюстрира теорията си за квантовата механика – в черна кутия е затворена котка, която е едновременно мъртва или жива до момента на отварянето на кутията.

Споделяне

Още от България