ДПС спретнали "провокация" със слагането на ром от Самоков начело в Кюстендил

Бунтът срещу Бат Сали се разраства, Мая Манолова призова ДПС да го отзоват

ЦИК признаха, че ситуацията с избора на Методиев за несправедлива, но законна

Протестиращите срещу Бат Сали в Кюстендил.

Протестите в Кюстендил срещу избрания за депутат от ДПС Александър Методиев – Бат Сали, продължиха и в четвъртък, като социалистката Мая Манолова призова "ръководството на ДПС ръководството на ДПС и персонално г-н Местан да бъдат отговорни политици и да отзоват водача на листата си". Социалистката, която е сред четиримата избрани депутати от Кюстендил, споделя мнението на местния кмет Петър Паунов (независим), че ДПС са спретнали провокация, при регистрирането на листата в Кюстендил, да бъде посочен представител на ромите от Самоков.

"850 са гласувалите кюстендилци за листата на ДПС и за Александър Методиев. Факт е, че системата за разпределение на мандатите не е справедлива и няма как да бъде справедлива при регионално представителство и при формирането на регионални листи, така че въртележката се завъртя по начин, по който, предвид и ниския резултат на останалите партии в Кюстендил, депутатското място се падна на ДПС. Смятам, че предвид общественото напрежение, е необходимо ДПС да постъпи отговорно и да отзове избрания Александър Методиев. Втора в листата е кюстендилка, жена с професия, която би могла да представлява интересите на Кюстендил в парламента", заяви Мая Манолова пред БНР.

Според Манолова отзоваването е единствения легитимен начин да се излезе от критичната ситуация. Тя изтъкна, че от гласовете за Методиев над 700 са подадени от етнически българи и напомни, че по време на цялата кампания от БСП "предупреждавахме, че ако хората не излязат да гласуват масово, че ако продават гласа си, е възможно да имаме избран представител на ромите от Самоков като депутат от Кюстендилска област".

Ако Александър Методиев, станали известен покрай афера с "частното енерго" в ромския квартал на Самоков, се откаже, на негово място ще влезе бившата мис "Кюстендилска пролет" Анна Благоева (втора в листата на ДПС).

В четвъртък сутринта стотици хора се събраха да протестират в центъра на града, където докараха и черешово топче. "Този кандидат е получил 864 гласа от близо 62 000 гласували. Неговото обявяване за народен представител от нашия район е абсолютна подмяна на вота на гласувалите за всички политически партии в 10-и МИР", заявиха протестиращите, чиято акция е под наслов "Да спрем подмяната".

Те се подписаха подписка, с която искат промяна на решението на ЦИК, защото са убедени, че ДПС ще получи мандат от тяхната област.

Кметът на града Петър Паунов заяви пред събралите се, че Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци, където ДПС получава най-ниския резултат в цялата страна – 1.47% - 864 гласа.

"62 0000 души са гласували, многомандатен район от 4 мандата, ДПС – 8-ма политическа сила – и получават мандат, като четири политически партии не получават мандат. Те са с най-нисък резултат - 860 гласа. Четири политически партии остават без представителство. Между другото и преференциите за този човек (Александър Методиев – бел.ред.) са впечатляващи – 42", коментира пред БНР Паунов.

По думите му жителите на Кюстендил не целят провокация, но настояват "всички тези закононарушения, които се извършват в турските секции, да бъдат проверени от ЦИК, да бъдат премахнати и по тази начин да бъде постигнато действително законно и справедливо разпределение на мандатите".

Според Паунов законът е направен нарочно така, че се ощетяват определени райони в полза на дадени партии. Проблемът не бил, че депутатът се казва Бат Сали, а бил принципен.

Както се очакваше, протестът придоби националистически уклон с изказвания от типа: "Ние сме рая на Турция, тези гласове идват от Турция", а граждани скандираха "Не искаме "Това нещо" Бат Сали, "Долу ДПС".

"Силните думи са заради провокацията, ясно и откровено следвам математиката. Няма как да прескочите 4 партии и да дадете мандат на осмата сила, обясни Паунов и поиска да се направи ново преразпределение на резултатите.

Цветозар Томов от ЦИК коментира, че аномалиите са следствие от метода за изчисляване на мандатите. Този метод работи по-добре, ако няма 4-процентна бариера на национално и местно равнище. Томов призна, че сегашната ситуация не е справедлива, но от ЦИК са длъжни да спазват закона.

Той категорично опроверга тезата, че членовете на ЦИК могат да окажат влияние на броенето на гласове. "Ако не се беше случило в Кюстендил, щеше да е другаде”, каза Томов. Гласовете от Турция не влизат в нито едно регионално разпределение. Така при изчисленията излиза, че ДПС има по-малко мандати, отколкото би трябвало. За да се запълнят "дупките”, се дава мандат на ДПС там, където то има най-големи остатъци, какъвто е случаят с Кюстендил. Тази аномалия е по-вероятно да се случи в малки райони, където малко гласове осигуряват мандат, обясни Томов.


Въпреки разясненията, хората в Кюстендил продължиха да винят ЦИК за случилото се, а не недостатъците на изборния закон.

В протеста участват и организираните привърженици на ПФК "Левски" в града, които огласиха в декларация: "Ние искаме единствено нормалност при определяне на мандатите за областта, чийто център е български град с осемхилядолетна поселищна история и 1900-годишна градска история".

"Господин Методиев, Вие нямате място в Народното събрание от област Кюстендил! Госпожи и господа управляващи, госпожи и господа членове на ЦИК, не допускайте подобна несправедливост! Вземете адекватно решение! Защото нашият протест едва сега започва", заканват се местните "сини" фенове.

Протестната акция в Кюстендил се подкрепя и от много жители на Дупница, където също се провежда демонстрация.

Според разпределението по метода на Хеър-Ниймайер на най-големия остатък Александър Методиев обаче може стане депутат от Кюстендил. По принцип броят на мандатите в отделните райони се определя на базата на броя на населението по данни на НСИ. Броят на мандатите на отделните партии в Народното събрание пък се определят на базата на подадените за тях гласове в цялата страна и в чужбина. След това разпределянето на тези партийни мандати по райони се прави по метода на най-големия неоползотворен остатък.

Това се налага, защото често местата, които се полагат на един район според броя на населението, не съответстват на местата, които получават в него партиите на база действителните гласове на изборите. На някои места се получават излишъци, а на други – незаети мандати. Затова една партия може да спечели повече гласове в един район, но да получи депутатско място от друг.

Кандидат-депутатът от Реформаторския блок Ирина Абаджиева, която обаче не влиза в 43-ото НС, обясни, че два мандата в Кюстендил ще бъдат заети от представители на най-зле представилите се партии на вота в града.


"Участвах в гражданската квота в НС по приемане на новия Изборен кодекс като адвокат. Тогава беше коментирано, че тази система дава парадоксални отклонения в малките райони”, заяви Абаджиева. По думите ѝ обаче най-големите спорове били не по методиката, а за това кой да бъде в ЦИК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?