Бунтът в Босна и Херцеговина се разраства

Над 100 души са пострадали при сблъсъците в столицата Сараево

Снимка: БГНЕС

Бунтът срещу социално-икономическата, високата безработица и корупцията в Босна и Херцеговина обхвана още един град, съобщават световните агенции в събота.

След размириците в столицата Сараево и в Тузла, масовото недоволство се пренесе и в Зеница, където има над 50 души приети в болница.

Най-сериозна остава ситуацията в столицата, където полицията все пак успя да овладее протестиращите, подпалили в петък сградата на правителството на кантона Сараево и на президентството.

Органите на реда използваха водни оръдия, гумени куршуми и шокови гранати. В момента в босненската столица е относително спокойно. По-късно в събота обаче отново се очакват прояви на недоволство.

По време на сблъсъците с униформените през предишните дни са пострадали над 100 души, предаде РИА "Новости".

Протестите на гражданите на мюсюлманско-хърватската федерация получиха подкрепа и от гражданите на република Сръбска въпреки враждата помежду им. Причината е, че хората и в двете съставни части на федеративната държава страдат от тежкото икономическо положение - над 40 процента безработица, както и корупцията, която е обхванала всички сфери на живота.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани