Бунтът в Гърмен: Властите си прехвърлят топката с незаконните ромски постройки и заселници

Протестиращите дадоха седмица за решаване на проблема с "ромските набези"

Протестиращите трети пореден жители на община Гърмен, подкрепени от свои близки от цялата страна, поставиха в понеделник на общината едноседмичен ултиматум да се справи с "ромските набези". Те заплашиха, че в противен случай ще има национален протест и след това "ще поемат нещата в свои ръце". Готови били и на "по-крайни мерки". Напрежението в района бе провокирано от масов бой на българи и роми.

Институциите в лицето на кмета, областния управител и ДНСК отговориха със спешна среща, на която обещаха бързо да търсят решения на проблемите. Решенията засега са съвсем неясни, а проблемите, както се разбра, са трупани от години и прехвърлянето на топката между местната и централната власт продължи и в настоящата кризисна ситуация.

Протестиращите българи, които формираха инициативен комитет и са подкрепени от дошли от София фенове на футболни клубове (редовни участници във всякакви антиромски акции), в понеделник сутринта блокираха общината с искания незаконните ромски къщи да бъдат съборени, а настанилите в "Кремиковци" роми пришълци от други места – да бъдат изселени.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова от ДПС призна, че не знае колко точно са жителите в "Кремиковци", както и че няма решение за 129 незаконни постройки, тъй като местната власт трябва да осигури подслон на засегнатите, а пари за това няма. От МРРБ пък съобщиха, че ще отправят нова покана към жителите на незаконните постройки да ги премахнат сами и ако това не стане, ще започне принудително събаряне. От София питат местната власт какво е свършила за настаняването на хората, които ще останат без покрив.

Следобед в общината пристигна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съпровождана от три буса на жандармерията. "Тук съм, за да ви чуя” - обърна се тя към протестиращите, които я затрупаха с оплаквания и молби "направете нещо, защото не се трае".

"Къде бяхте досега? Елате тук пред микрофона на площада. Няма какво да правите в общината", викаха събралите се пред общината хора.

Бъчварова се въздържа от коментар и влезе в сградата, където започна заседание с участието и на главния секретар на МВР Георги Костов.

На фона на увещанията на областния управител Бисер Михайлов, че проблемите не са отсега и са трупани с години, никой от местната и централната власт така и не обясни защо е допуснато ситуацията да стане нетърпима.

Постоянни набези, кражби и тормоз

Жителите на Гърмен се оплакват от рязкото увеличаване на жителите в ромската махала през последните години и от постоянни набези, кражби и тормоз.

Напрежението в общината бе възпламенено след битов скандал между българи и роми за пусната високо ромска музика в събота вечер в село Марчево, прераснал в масов бой. Трима души бяха ранени тежко и са в болница, много други пострадаха по-леко, а осем души бяха задържани от полицията.

"Искаме да бъдат изселени. Имахме около 150-200 души роми, никога не сме имали проблеми с тях. Местната власт докара роми от цяла България”, коментира пред Нова телевизия един от членовете на сформирания инициативен комитет на протестиращите.

Пред БНР протестиращи казаха, че стотици роми са се заселили през последните години в общината. "Това са хора - престъпници, изгонени от други места. Кражби и закани за саморазправа с нас – ето това е всекидневието ни", разказаха те и настояха да бъдат изгонени незаконно пребиваващите.

"Искаме общината да си свърши работата и от държавата искаме много неща, да се справи с тези хора. Нека да бъдат махнати незаконните къщи. Редовно създават проблеми”, заяви един от събралите се пред бТВ.

Кметът Минка Капитанова обяви, че само една ромска къща е с издадено разрешително за строеж.

Заповедите за събаряне на незаконните постройки са издадени от ДНСК, а РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето, но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд, каза Капитанова пред БНР. "Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища", допълни тя.

Протестиращи заявиха, че имат подозрения кой е покрил постановлението за събаряне, но отказват за момента да назоват име.

Колко души живеят реално в "Кремиковци" никой не може да каже

Един от проблемите, обсъждани на срещата между областния управител на Благоевград Бисер Михайлов заедно с кмета на Гърмен, представители на ДНСК и други институции, са съществуващите 129 незаконни постройки в кв. "Кремиковци", които по закон трябва да бъдат премахнати. В квартала, както уточни Капитанова, в момента с адресна регистрация живеят 769 души, а колко са реално, по думите ѝ, никой не може да каже, защото при проверка винаги има гости.

Ясно и категорично по отношение на възникналия проблем в община Гърмен и по-специално за кв."Кремиковци" може да се каже, че в момента няма одобрен кадастрален план, заяви областният управител, който припомни действията и вземаните от общинския съвет в Гърмен решения, някои от които не са били съобразени със закона.

Бисер Михайлов каза, че обемът на работа е доста голям, тъй като постройките са много и е необходимо време, за което институциите да се произнесат.

МРРБ: Ако постройките не бъдат премахнати доброволно, това ще стане принудително

124-те заповеди за премахване на незаконни строежи в землището на гърменското село Марчево са влезли в сила преди 3 години и строителният контрол ще започне действия по премахване на постройките, съобщиха междувременно от регионалното министерство.

От официалната позиция на ДНСК става ясно, че принудителното премахване е спряно през декември 2013 г. (по времето на кабинета "Орешарски” – бел.ред.) до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.

Строителният контрол е отправил официално запитване до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на община Гърмен Минка Капитанова дали е осигурено настаняване на лицата, които обитават незаконните постройки.

Ромите ще получат нови покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване.

Областният управител Бисер Михайлов призова местните хора към сдържаност. Буквално една силна музика е преляла, както се казва, чашата на търпението, посочи той.

Кметът Минка Капитанова се оправда с предишния кмет (Ахмед Башев, също от ДПС), който е тръгнал в грешна посока и не са предприети законовите мерки за решаване на проблема. "Може би това се е отлагало и замазвало в годините назад и проблемът затова сега ескалира. Смятам, че е крайният момент да се разреши, но трябва да се тръгне в правилната посока", заяви Капитанова. Думите ѝ донякъде потвърждават казаното от Атанас Атанасов от Реформаторския блок, че конфликтът в Гърмен е породен от вътрешна битка между настоящия и предишния кмет от ДПС.

ОД на МВР – Благоевград съобщи, присъствието на полицейски служители в района е засилено, не е допуснато ескалиране на напрежението и грубо нарушаване на обществения ред.

Политическите реакции по темата може да проследите тук:

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?