Бунтът в здравеопазването се разраства, подготвя се протест

Болници от цялата страна недоволстват срещу лимитите си, здравният министър се застъпи за тях

Бунтът в здравеопазването се разраства, подготвя се протест

Недоволството на болниците срещу наложените им от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лимити ескалира, след като в петък нови лечебни заведения се оплакаха от спуснатите им бюджети. Към протеста на “Пирогов“ в петък се присъединиха и болниците във Варна и Бургас, а ръководството на Българския лекарски съюз се събра на извънредно заседание, на което взе решения за протестни действия.

От съсловната организация настояват за спешна среща с президента Росен Плевнелиев в срок до 26 февруари с оглед решаването на възникналите проблеми и призовават цялата медицинска общност да се отзове на организиран протест пред сградата на НЗОК и районните каси на 28 февруари от 16 часа. Лекарският съюз се обръща и към всички граждани да подкрепят протеста срещу още един монополист - НЗОК. Освен това съсловната организация призовава лечебните заведения да не подписват приложението към договорите им с НЗОК, с което се налагат новите лимити.


Междувременно здравният министър в оставка Десислава Атанасова зае страната на болниците в конфликта им с касата и призова “НЗОК да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ“. Освен това тя прибави още болници към списъка с недоволните от спуснатите от касата бюджети.

“Въпреки компетенциите, които законодателството е делегирало изцяло на НЗОК, не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения“, се казва в писмо на Атанасова до управителя на НЗОК Пламен Цеков, за чиято оставка призовават болниците, лекарските и пациентски организации, представители на работодателите и общините. Атанасова посочва, че ако не бъдат предприети незабавни действия, има готовност за свикване на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Новата методика, по която НЗОК плаща на болниците от началото на година, беше публикувана през лятото на миналата година и още тогава бяха изразени опасения, че тя ще ограничи драстично дейностите, които лечебните заведения могат да изпълняват. Тези обвинения бяха отхвърлени от ръководството на касата, но преди дни, когато болниците разбраха какви са спуснатите им от касата бюджети, напрежението ескалира. В новите лимити на болниците е фиксирано точно колко болни могат да приемат по дадена клинична пътека, докато досега те имаха фиксирани бюджети, в рамките на които имаха свобода.

В свое писмо до Лекарския съюз ръководството на многопрофилната болница “Света Марина” във Варна съобщава, че има определени клинични пътеки, за които лечебното заведение само за януари е изпълнило лимита за цялата 2013 година.

От Специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Б. Бойчев” коментираха, че лимитът ще възпрепятства приема на 1000 пациенти, потърсили тяхната помощ. “Този факт би довел до постепенно обезличаване и последващо затваряне на единствената в страната специализирана ортопедична болница, както и загуба на високо квалифициран персонал“, се казва в писмото на болницата.

Сдружението на бургаските болници също излезе в петък с позиция срещу наложените им лимити от НЗОК. В сдружението влизат "МБАЛ-Бургас" АД, "Лайф хоспитал"-Бургас, МБАЛ "Дева Мария" и "МБАЛ д-р Маджуров". Те са подготвили възражение до НЗОК, в което заявяват, че с определения обем дейност за тази година те трябва да работят с 40 процента от капацитета си.

"Няма нормално предприятие, което да работи с 40 процента от капацитета си и то да оцелее. Определеният обем дейност за болниците е в противоречие с редица нормативни актове. Ограничава се конституционно заложеното право за избор на пациента и се създава невъзможност за поддържане на спешност. Това неминуемо ще доведе до съкращаване на персонал, невъзможност за спазване на медицинските стандарти, от което следва прекратяване на договора по определени клинични пътеки. Освен това се отблъскват младите специализанти и в крайна сметка може да се спре дейността на болниците", посочват бургаските лечебни заведения. Според тях лимитът на брой болни, които могат да лекуват по всяка клинична пътека, води до надписване и фалшифициране на дейности.

Здравният министър допълни списъка с недоволни от бюджетите си болници, като по думите ѝ става въпрос за “водещи държавни лечебни заведения за болнична помощ, което предизвиква огромно безпокойство“, тъй като в тях се оказва високоспециализирана помощ на хора от цялата страна. Атанасова съобщава, че освен “Пирогов“ със занижен бюджет е и “Света Екатерина“, която за месеците декември, януари и февруари вече е лекувала пациенти, за които, съгласно лимита на НЗОК следва да получи с 1 614 000 лева по-малко. Националната кардиологична болница пък е с намален обем дейност по клиничните пътеки с 25%, въпреки доказания непроменен годишен обем дейности през последните пет години.

Атанасова допълва, че в Министерството на здравеопазването се правят анализи на дейността на държавните болници, от които става ясно, че независимо от процеса на разкриване на нови болници, държавните клиники поддържат през последните години един и същ поток от пациенти. Атанасова допълва, че това се дължи на високото ниво на компетентност на тези лечебни заведения. По-рано от касата оправдаха занижените бюджети на някои болници с това ,че е трябвало да се предвиди финансов ресурс за новооткритите болници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?