Бунтът за радикална промяна умножи призивите срещу всичко и всички

Протестите минаха бурно, но без ексцесии и насилие, около 25 000 блокираха Орлов мост

Демонстрантите в София този път се събраха и пред Съдебната палата. Снимка: Светослав Кошутански

Недоволството срещу бедността, корупцията, монополите, политическия елит и цялата политическа система изкараха стотици хиляди хора на протести и тази неделя. Без ясни предводители и с противоречиви, но радикални искания, хората показаха категорично, че не приемат предлагания от парламентарните политически сили изход от кризата чрез предсрочни избори и служебен кабинет.

Това е вторият национален протест след проведения миналата неделя, който накара Бойко Борисов да подаде оставката на правителството. Поради тази причина всички искания в момента са отправени към президента Росен Плевнелиев.

Около 25 000 души шестваха няколко часа в София между Орлов мост, парламента, президентството и Съдебната палата в неделя, настоявайки за пълна реформа в избирателната система, магистратурата и здравеопазването чрез въвеждане на граждански квоти от поне 50% във всички контролни органи в държавата.

Множеството поиска оставката на Народното събрание, макар че в прочетените преди това официални искания се настояваше категорично парламентът да не бъде разпускан и вместо служебно правителство да бъде назначено експертно, което да изпълни повелята на народа.

Списъкът с исканията бе прочетен около 13.00 ч., когато масовата демонстрация блокира Орлов мост, докато организаторите призоваваха последователно: "Монополът на здравната каса да се премахне", "Долу съдебната система", "Борисов, Гоце, Доган и Костов в затвора", "Не на сега представените партии", "Не на банковото робство", "Искаме си природата" и "Искаме достоен начин на живот за нашите баби и дядовци".

Протестиращите настояват за:

"Създаване на Обществен съвет с експерти и гражданска квота, в който да влязат учени, професионалисти, специалисти и всички хора, които милеят за България;

Програмен кабинет, а не служебно правителство;

Преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система. Не искаме хора с тъмно минало;

50% гражданска квота във всички регулаторни органи на държавата;

Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребителите на електроразпределителните дружества, "Топлофикация" и ВиК до установяване на легитимността на сметките;

Разсекретяване на всички договори за производителите на електроенергия за вътрешния пазар и обявяване на нищожни тези, които ощетяват дъжавата и българските граждани, както и търсене на наказателна отговорност служителите, които са ги подписали;

Премахване на дружествата за топлинно счетоводство и сключване на индивидуални споразумения с топлофикационните дружества, като всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие;

Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода до гражданите на Република България."

Протест и пред Съдебната палата

Преди да се съберат на Орлов мост, протестиращите шестваха до президентството и парламента, скандирайки "Мафия", "Оставка", "Българи юнаци". Издигнати бяха плакати с надписи "Държавата гние, проблемът сме ние", "Боко тиквата в затвора", "Без мутри във властта", "Падна Боко кратуната, затвор за Цецо маймуната", "Агентите на Боко тиквата вън от протестите".

След това се отправиха към Съдебната палата, съпровождани от журналисти и камери. Двама служители на съдебната охрана излязоха, за да помолят хората, които са се качили на двата лъва, да слязат от там. Последва бурно освиркване и викове.

От колоните, превозвани от бус с платформа звучаха призиви за самосезиране на прокуратурата срещу лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ДСБ. Организторите обясниха, че минават и през храма на Темида, "защото това другото проблемно място след парламента.

Сред разпространяващите се анонимни искания за промени в конституцията беше преминаването на държавното обвинение към изпълнителната власт, тъй като "към момента съдии и прокурори са първи приятели, заедно си лягат, стават и работят кабинет до кабинет".

Настояваше се също всички съдебни шефове и главният прокурор "да се избират пряко от народа". Същото се иска и по отношение на областните управители, общинските кмето и съветници, омбудсмана и шефовете на ДКЕВР и комисиите за защита на конкуренцията, за защита на потребителите и защита от дискриминация.

След Съдебната палата множеството се спря за около десет минути в така наречения триъгълник на властта, между Министерския съвет, бившия Партиен дом и президентството.

На ларгото звучаха възрожденски песни, а множеството скандираше: "Българи, юнаци", "Много сме, силни сме", "Мафия", "Довиждане на политиците". Издигнати са лозунги "Върнете ни държавата", "Върнете ни достойнството", "Дела трябват, а не думи", "Не ни правете имигранти в собствената ни държава" и дори "Прасета жалят за агент Буда". Имаше портрети на Васил Левски и на Христо Ботев, хиляди са националните трибагреници. Много от протестиращите бяха с децата си. Участваха и майки с бебета.

Инцидент възникна пред сградата на турското посолство. 7-8 души, определящи се като анархисти, бяха нападнати от групичка националисти. След кратък бой помежду си агитките се разпръснаха. Полиция не се намеси, тъй като в района между парламента и Орлов мост униформени нямаше.

Националистите бяха сред най-гласовитата група протестиращи. Те издигаха лозунги срещу ДПС, Доган и строежа на втора джамия в София. Най-печеливши от големия протест се оказаха увеличаващите се продавачи на национални флагове и тромби.

Зам.-шефът на СДВР се появи заради два бордюра

В края на демонстрацията около 16.00 ч. няколко ултраси с качулки изнесоха на кръстовището на Орлов мост няколко парчета от бордюр, за да седнат върху тях.

Тъй като "акцията" им бе заснета от няколкото телевизонни камери, предаващи на живо в този момент, малко след това на мястото се появи камионетка на жандармерият, от която слезе зам.-шефът на СДВР Христо Терзийски, придружаван от няколко колеги.

Те поискаха "тази свинщина" да бъде прекратена, тъй като "е грозно да дават по всички телевизии как се разхвърлят бордюри на шосето".

След кратък разговор с някои от протестиращите, камъните бяха махнати.

Полицаите дори бяха похвалени от деомонстрантите, които преди това благодариха с аплодисменти на пзащите парламента униформени, че "доказаха, че са с нас".

Два часа по-късно, около 18.00 ч. малка група от 20-30 младежи отново се появи на Орлов мост и за кратко блокира движението, след което се отправи към НДК. Демонстрациите в столицата продължават и утре между 17.00 и 18.00 ч.

Срещу произвола на банките

В 11.00 ч. започна национален протест пред БНБ срещу безхаберието на Централната банка, срещу банковия произвол и банковия монопол.

Протестиращите разпространяваха в декларация от името на фондация М.Е.Т.Л.А. със 7 искания, сред които: БНБ да започне да изпълнява функциите си по реален надзор на дейността на банките, приемане на закон за финансов омбудсман и закон за фалит на физическите лица, пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии и критерии за оценка, забрана за едностранната промяна на ливите и останалите параметри по договорите за кредит.

Протестът бе организиран далеч преди големия протест срещу монополите да достигне до президентството.

Деца на видима възраст 9-10 години раздаваха листовки с послания срещу банките и банкерите: "Не на монополите", "Не на високите лихви", "Мафия с костюми".

Децата казват, че са на протеста, защото искат родителите им да са доволни и щастливи, и да не плащат големи лихви за банковите си кредити, а също така да не плащат големи сметки за парно и ток.По-късно протестът пред БНБ се сля с този пред президентството.

Шествие на ВМРО

В 12.00 ч. имаше и друг протест, организиран от партия ВМРО под наслов "На бунт срещу високите сметки". Митингът се проведе пред НДК и след това потегли към площада между Министерския съвет и президентството, за да се слее с непартийните шествия.

Прочетените от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов искания са в духа на онова, което искат и непартийните протести, но с някои нюанси. "Президентът още в понеделник да назначи служебно правителство, но не с хора от кръга "Цветелина Бориславова - Прокопиев - Симеон Дянков", а независими специалисти и доказани експерти", заяви той.

"Служебното правителство да замрази сметките за ток и парно за януари и февруари и сметките за вода, докато не се направи пълна ревизия на дейността на топлофикациите и енергоразпределителните дружества. Следващото българско правителство да започне процедурата по разваляне на договорите между държавата и монополистите от енергоразпределителните дружества.

Правителството, което трябва да бъде избрано на честни избори, трябва да извърши пълна ревизия на дейността на правителството на ГЕРБ и изразходването на обществени средства в срок от един месец. Подвеждане под съдебна отговорност на всички министри в правителствата от последните 23 години, които са сключвали неизгодни сделки и договори за приватизация или концесии", са другите искания на ВМРО.

За да няма провокации, в самото начало на митинга имаше призив към присъстващите, ако видят маскирани или хора с качулки, да сигнализират организаторите. За да ни навлекат гнева на непартийните протести, които са против партиите, ВМРО си свиха байраците и развяваха само националния флаг на път за големия митинг в центъра на София.

Недоволни роми блокираха жп линия

Ромският столичен квартал "Факултета" също се включи за втори пореден ден в протестите срещу ЕРП-тата. И в неделя недоволните цигани блокираха железопътната линия, по която минават влаковете за Гърция.

За час бе блокирано движението и по магистрала "Люлин".

Сред основните им искания традиционно доминираше свалянето на електромерите в квартала по-ниско. Както е известно в ромските гета въпросните уреди са качени на стълбове на няколко метра разстояние от земята, тъй като често за разбивани и манипулирани.

Местните обаче са убедени, че те са трудно достъпни за тях, защото отчитат изкуствено завишено потребление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?