Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бунтът за радикална промяна умножи призивите срещу всичко и всички

Протестите минаха бурно, но без ексцесии и насилие, около 25 000 блокираха Орлов мост

472 коментара
Демонстрантите в София този път се събраха и пред Съдебната палата. Снимка: Светослав Кошутански

Недоволството срещу бедността, корупцията, монополите, политическия елит и цялата политическа система изкараха стотици хиляди хора на протести и тази неделя. Без ясни предводители и с противоречиви, но радикални искания, хората показаха категорично, че не приемат предлагания от парламентарните политически сили изход от кризата чрез предсрочни избори и служебен кабинет.

Това е вторият национален протест след проведения миналата неделя, който накара Бойко Борисов да подаде оставката на правителството. Поради тази причина всички искания в момента са отправени към президента Росен Плевнелиев.

Около 25 000 души шестваха няколко часа в София между Орлов мост, парламента, президентството и Съдебната палата в неделя, настоявайки за пълна реформа в избирателната система, магистратурата и здравеопазването чрез въвеждане на граждански квоти от поне 50% във всички контролни органи в държавата.

Множеството поиска оставката на Народното събрание, макар че в прочетените преди това официални искания се настояваше категорично парламентът да не бъде разпускан и вместо служебно правителство да бъде назначено експертно, което да изпълни повелята на народа.

Списъкът с исканията бе прочетен около 13.00 ч., когато масовата демонстрация блокира Орлов мост, докато организаторите призоваваха последователно: "Монополът на здравната каса да се премахне", "Долу съдебната система", "Борисов, Гоце, Доган и Костов в затвора", "Не на сега представените партии", "Не на банковото робство", "Искаме си природата" и "Искаме достоен начин на живот за нашите баби и дядовци".

Протестиращите настояват за:

"Създаване на Обществен съвет с експерти и гражданска квота, в който да влязат учени, професионалисти, специалисти и всички хора, които милеят за България;

Програмен кабинет, а не служебно правителство;

Преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система. Не искаме хора с тъмно минало;

50% гражданска квота във всички регулаторни органи на държавата;

Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребителите на електроразпределителните дружества, "Топлофикация" и ВиК до установяване на легитимността на сметките;

Разсекретяване на всички договори за производителите на електроенергия за вътрешния пазар и обявяване на нищожни тези, които ощетяват дъжавата и българските граждани, както и търсене на наказателна отговорност служителите, които са ги подписали;

Премахване на дружествата за топлинно счетоводство и сключване на индивидуални споразумения с топлофикационните дружества, като всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие;

Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода до гражданите на Република България."

Протест и пред Съдебната палата

Преди да се съберат на Орлов мост, протестиращите шестваха до президентството и парламента, скандирайки "Мафия", "Оставка", "Българи юнаци". Издигнати бяха плакати с надписи "Държавата гние, проблемът сме ние", "Боко тиквата в затвора", "Без мутри във властта", "Падна Боко кратуната, затвор за Цецо маймуната", "Агентите на Боко тиквата вън от протестите".

След това се отправиха към Съдебната палата, съпровождани от журналисти и камери. Двама служители на съдебната охрана излязоха, за да помолят хората, които са се качили на двата лъва, да слязат от там. Последва бурно освиркване и викове.

От колоните, превозвани от бус с платформа звучаха призиви за самосезиране на прокуратурата срещу лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ДСБ. Организторите обясниха, че минават и през храма на Темида, "защото това другото проблемно място след парламента.

Сред разпространяващите се анонимни искания за промени в конституцията беше преминаването на държавното обвинение към изпълнителната власт, тъй като "към момента съдии и прокурори са първи приятели, заедно си лягат, стават и работят кабинет до кабинет".

Настояваше се също всички съдебни шефове и главният прокурор "да се избират пряко от народа". Същото се иска и по отношение на областните управители, общинските кмето и съветници, омбудсмана и шефовете на ДКЕВР и комисиите за защита на конкуренцията, за защита на потребителите и защита от дискриминация.

След Съдебната палата множеството се спря за около десет минути в така наречения триъгълник на властта, между Министерския съвет, бившия Партиен дом и президентството.

На ларгото звучаха възрожденски песни, а множеството скандираше: "Българи, юнаци", "Много сме, силни сме", "Мафия", "Довиждане на политиците". Издигнати са лозунги "Върнете ни държавата", "Върнете ни достойнството", "Дела трябват, а не думи", "Не ни правете имигранти в собствената ни държава" и дори "Прасета жалят за агент Буда". Имаше портрети на Васил Левски и на Христо Ботев, хиляди са националните трибагреници. Много от протестиращите бяха с децата си. Участваха и майки с бебета.

Инцидент възникна пред сградата на турското посолство. 7-8 души, определящи се като анархисти, бяха нападнати от групичка националисти. След кратък бой помежду си агитките се разпръснаха. Полиция не се намеси, тъй като в района между парламента и Орлов мост униформени нямаше.

Националистите бяха сред най-гласовитата група протестиращи. Те издигаха лозунги срещу ДПС, Доган и строежа на втора джамия в София. Най-печеливши от големия протест се оказаха увеличаващите се продавачи на национални флагове и тромби.

Зам.-шефът на СДВР се появи заради два бордюра

В края на демонстрацията около 16.00 ч. няколко ултраси с качулки изнесоха на кръстовището на Орлов мост няколко парчета от бордюр, за да седнат върху тях.

Тъй като "акцията" им бе заснета от няколкото телевизонни камери, предаващи на живо в този момент, малко след това на мястото се появи камионетка на жандармерият, от която слезе зам.-шефът на СДВР Христо Терзийски, придружаван от няколко колеги.

Те поискаха "тази свинщина" да бъде прекратена, тъй като "е грозно да дават по всички телевизии как се разхвърлят бордюри на шосето".

След кратък разговор с някои от протестиращите, камъните бяха махнати.

Полицаите дори бяха похвалени от деомонстрантите, които преди това благодариха с аплодисменти на пзащите парламента униформени, че "доказаха, че са с нас".

Два часа по-късно, около 18.00 ч. малка група от 20-30 младежи отново се появи на Орлов мост и за кратко блокира движението, след което се отправи към НДК. Демонстрациите в столицата продължават и утре между 17.00 и 18.00 ч.

Срещу произвола на банките

В 11.00 ч. започна национален протест пред БНБ срещу безхаберието на Централната банка, срещу банковия произвол и банковия монопол.

Протестиращите разпространяваха в декларация от името на фондация М.Е.Т.Л.А. със 7 искания, сред които: БНБ да започне да изпълнява функциите си по реален надзор на дейността на банките, приемане на закон за финансов омбудсман и закон за фалит на физическите лица, пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии и критерии за оценка, забрана за едностранната промяна на ливите и останалите параметри по договорите за кредит.

Протестът бе организиран далеч преди големия протест срещу монополите да достигне до президентството.

Деца на видима възраст 9-10 години раздаваха листовки с послания срещу банките и банкерите: "Не на монополите", "Не на високите лихви", "Мафия с костюми".

Децата казват, че са на протеста, защото искат родителите им да са доволни и щастливи, и да не плащат големи лихви за банковите си кредити, а също така да не плащат големи сметки за парно и ток.По-късно протестът пред БНБ се сля с този пред президентството.

Шествие на ВМРО

В 12.00 ч. имаше и друг протест, организиран от партия ВМРО под наслов "На бунт срещу високите сметки". Митингът се проведе пред НДК и след това потегли към площада между Министерския съвет и президентството, за да се слее с непартийните шествия.

Прочетените от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов искания са в духа на онова, което искат и непартийните протести, но с някои нюанси. "Президентът още в понеделник да назначи служебно правителство, но не с хора от кръга "Цветелина Бориславова - Прокопиев - Симеон Дянков", а независими специалисти и доказани експерти", заяви той.

"Служебното правителство да замрази сметките за ток и парно за януари и февруари и сметките за вода, докато не се направи пълна ревизия на дейността на топлофикациите и енергоразпределителните дружества. Следващото българско правителство да започне процедурата по разваляне на договорите между държавата и монополистите от енергоразпределителните дружества.

Правителството, което трябва да бъде избрано на честни избори, трябва да извърши пълна ревизия на дейността на правителството на ГЕРБ и изразходването на обществени средства в срок от един месец. Подвеждане под съдебна отговорност на всички министри в правителствата от последните 23 години, които са сключвали неизгодни сделки и договори за приватизация или концесии", са другите искания на ВМРО.

За да няма провокации, в самото начало на митинга имаше призив към присъстващите, ако видят маскирани или хора с качулки, да сигнализират организаторите. За да ни навлекат гнева на непартийните протести, които са против партиите, ВМРО си свиха байраците и развяваха само националния флаг на път за големия митинг в центъра на София.

Недоволни роми блокираха жп линия

Ромският столичен квартал "Факултета" също се включи за втори пореден ден в протестите срещу ЕРП-тата. И в неделя недоволните цигани блокираха железопътната линия, по която минават влаковете за Гърция.

За час бе блокирано движението и по магистрала "Люлин".

Сред основните им искания традиционно доминираше свалянето на електромерите в квартала по-ниско. Както е известно в ромските гета въпросните уреди са качени на стълбове на няколко метра разстояние от земята, тъй като често за разбивани и манипулирани.

Местните обаче са убедени, че те са трудно достъпни за тях, защото отчитат изкуствено завишено потребление.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

472 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #472

  монопола на банките е наи страшен,своеволията им докараха кризата в световен мащаб но в бг е наи зле.веднъш ако потънеш оставаш завинаги роб даже и децата ни,фалита е задължителен и не тои да е 10год а много по малко,да речем от 2 до 5г,сега в момента нямаш никаква възможност да започнеш отначало а решението е да избягаш в чужбина или да живееш в мизерия тук,трябва да се спрат също и тия гладни чс та които не им пука от нищо

 2. Анонимен
  #471

  Моля да махнете МЕТЛА от статията си, не бяхмe организирани от тази фондация и не знаехме за нея. Организацията беше на две групи във Facebook.

 3. Анонимен
  #470

  Това което става в България има режисьор и той е Русия! Няма как да вдигнеш тези хора ей така? Протестът отива към разрушаване на държавността. Мили хора, в разгара на първата световна война Германия воюва на два фронта и няма никакви изгледи да спечели.тогава германия решава да изкара от войната Русия и го прави с болшевишката партия на Ленин. Същият е прехвърлен тайно от Швейцария в Русия и с много германски пари след Февруарската и Октомврийската революции Русия е разсипана и излиза от войната.Резултатът е комунизъм в половин Европа и всички го видяхте докъде ни докара.това което ви казвам е история и всичко е доказано.

 4. Анонимен
  #469

  Protestiraitite hora. Do dupka. V Kanada se otopliavam na tok 8 mesetsa prez godinata, kashta s 5 stai, 24 gradusa, i plashtam 115$ na mesets, 12 vnoski v godinata. Tia komunisti napravo razgromiha darjavata.

 5. Анонимен
  #468

  Драги,кандидат-революционери.Един скромен въпрос.Знаете ли номерът с 50 процентната гражданска квота,която се опитват да ни пробутат от коя,от Световните революция е?Има много такива-Английска,Френска,Германска,че и Руска.Общото на всички тези революций е,че са разсипали тези държави и там хората имат имунитет.Искрено се забавлявам,че такъв изтъркан номер минава в България,но и се натъжавам,че може да мине.Успех!

 6. Анонимен
  #467

  ЛУЦИФЕР Един от начините да не получиш нищо е да искаш всичко! Александър

 7. Анонимен
  #466

  Като чета коментарите, стигам до заключението, че всеки народ си заслужава управниците !

 8. Анонимен
  #465

  В мътната вода ще се омаскарят всички Но железният електорат на БКП и ДПС ще си гласува И ето ви отново в Азия

 9. Анонимен
  #464

  Безплатен марксизъм Звучи гордо, но засега е утопия. Ти си мързеливец провокатор анархист. Кой ти плаща за да искаш без да даваш? 462 Искам тока без пари. И водата. И градския транспорт. И хляба.

 10. Анонимен
  #463

  Предлагам в новото събрание да има само хора дето името им започва с 'М'. А ако не се справят ще изберем хора с друга буква!!! И да се гласува за първи букви, а не за разни партии или специалисти!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.