Бунтовническа атака целяла да убие шиитски лидери в Ирак

Великият аятолах Али ал Систани и други шиитски религиозни водачи са били мишените на предстояща бунтовническата атака близо до свещения за шиитите град Наджаф, която бе предотвратена от намесата на американските и иракските сили, предаде в понеделник Си Ен Ен.

Операцията на милициите е имала за цел да убие водещите шиитски духовници, като по план Наджаф трябвало да бъде обсъден във вторник, когато е кулминацията на свещения за шиите празник Ашура.

По време на сраженията между бунтовниците и силите за сигурност са загинали около 300 души. Жертвите са предимно от бунтовническите части.

Битката е продължила през целия ден, като в нея са се включили американски танкове и хеликоптери.

Бил е убит и лидерът на шиитските милиции Самер Абу Камар. Тялото му е намерено и идентифицирано от арестувани бойци от милициите.

Междувременно от американската армия съобщиха, че двама щатски войници са загинали при разбиването на един неин вертолет в района на сражението. По думите на губернатора на иракската провинция Наджаф Асад Абу Калал хеликоптерът е бил свален от шиитски бунтовници.

Заместник-губернаторът на провинция Наджаф предизвика полемика с изявлението си, че милициите са свързани с Ал Каида.

Според местната полиция милициите, нарекли се Джунд ас Сама (Небесни воини), са част от шиитска езотерична секта. Духовният водач на сектата твърди, че е представител на Махди - "скрития имам" - една от основните фигури за шиитите, чието завръщане те очакват.

Междувременно серия от взривове в иракската столица причиниха смъртта на най-малко 21 души и раниха други 67. Кола бомба, избухнала пред контролно пропускателен пункт в Северен Иран уби петима, един от което е иракски войник, и рани още 25-ма.

Споделяне

Още от Свят