Бунтовнически сили в Йемен контролират Аден, президентът избяга

Бунтовнически сили в Йемен контролират Аден, президентът избяга

Йеменски бунтовнически сили контролират улици в град Аден и задържат поддръжници на избягалия от Йемен президент Абд Рабу Мансур Хади, съобщи ТАСС, като се позова на представител на организацията "Ансар Аллах", цитиран от ливанската телевизия "Ал Манар".

В Аден са влезли части на йеменската армия, преминали на страната на шиитските бунтовници хуси, подкрепящи "Ансар Аллах". Според цитирания източник те са задържали министъра на отбраната Махмуд ас Субейхи и брата на президента.

"Призоваваме всички съседни държави да запазят спокойствие и да преминат на страната на йеменския народ в борбата му с терористичната групировка Ал Каида", каза представителят на "Ансар Аллах". По думите му "йеменците сами ще решат своите проблеми чрез политическо уреждане".

Хусите са обявили награда от 20 милиона риала (100 000 долара) за залавянето на Хади.

По-рано беше съобщено, че президентът е избягал от Аден и е поел в неизвестна посока. Предполага се, че той е напуснал Йемен. Негови приближени обаче опровергаха тази информация. Двама висши съветници на йеменския президент казаха, че той се намира в Аден и няма намерение да напуска града.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?