Бунтовници превзеха военна база близо до Дамаск

Сирийски бунтовници обявиха, че са превзели военна база близо до южната порта на Дамаск, предаде Ройтерс.

Ислямистките бунтовнически групировки Ансар ал ислам и Бригади Джун далах обявиха, че след четиридневни боеве са презвели базата на зенитен батальон в Хаджар ал асуад. Това е най-близката военна база до столицата Дамаск, за която бунтовници, твърдят че са превзели, посочва агенцията. В Хаджар ал асуад живеят предимно бежанци от анексираните през 1981 г. от Израел Голански възвишения.

Ройтерс посочва, че тези бежанци са сред най-активните участници в действията за сваляне на режима на Башар ал Асад още от началото на конфликта.

Агенцията уточнява, че е невъзможно да се получи потвърждение от независим източник на твърденията на двете бунтовнически групировки.

Тактиката на бунтовниците е да изнесат от базата колкото е възможно повече оръжие и муниции и да се изтеглят, тъй като няма да могат да издържат на ударите на сирийските ВВС.

Опозиционни източници твърдят, че сирийската армия атакувала райони в южните предградия на Дамаск, опитвайки се да попречи на бунтовниците да превземат базата. Според Ройтерс вчерашните бомбардировки на обекти в столицата са били най-тежките от началоно на конфликта.

През последната седмица сирийски бунтовници успяха да превземат няколко военни обекта в отдалечени от столицата райони, в това число база на специалните части близо до Алепо и малко военно летище в източната част на Сирия, близо до границата с Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?