Бунтовниците рохинги, не искат помощта на международни терористични организации

Бунтовниците рохинги, не искат помощта на международни терористични организации

Бунтовническата групировка в Мианма, която предизвика кризата с рохингите със своите атаки срещу полицейски постове на 25 август, обяви, че не е свързана с международни терористични организации и не иска помощ от тях, предаде Асошиейтед прес.

В изявление в Туитър Армията за спасение на рохингите в Аракан (АСРА) призова страните да предотвратят проникването на чуждестранни бойци в щата Ракхайн.

То бе публикувано както изглежда в отговор на съобщенията, че терористичната мрежа Ал Каида е призовала мюсюлманите по света да подкрепят бунтовниците рохинги, включително като се присъединят към техните редици.

Правителството на Мианма определя АСРА като терористи, но не е представяло публично доказателства за техни връзки с чуждестранни групировки, отбелязва АП. Самата организация казва, че защитава мюсюлманското малцинство рохинги от преследване от страна на будисткото мнозинство.

Смята се, че лидерът на бунтовниците рохинги в Мианма е роден в Пакистан с баща мюсюлманин от Ракхайн и е получил образованието си в Саудитска Арабия.

Близо 380 000 рохинги избягаха в съседен Бангладеш от началото на кризата на 25 август, припомня АФП. Убити бяха над 400 човека, според армията на Мианма предимно бойци на АСРА.

В неделя групировката обяви, че спира временно своите нападателни военни операции, за да благоприятства доставките на хуманитарна помощ.

ООН подозира Мианма, че извършва етническо прочистване в западния щат Ракхайн. Вчера Съветът за сигурност на ООН призова в декларация за незабавни мерки, за да спре употребата на прекомерна сила в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?