Бунтовниците в Алепо приеха план за доставка на помощи от ООН

Бунтовниците в Алепо приеха план за доставка на помощи от ООН

Въоръжените групировки от сирийската опозиция в обсадената източна част на Алепо приеха план на ООН за доставка на хуманитарна помощ и евакуация на хора по медицински съображения. Световната организация обаче очаква зелена светлина от Русия и сирийското правителство, заяви в Женева съветникът в ООН по хуманитарните въпроси Ян Егеланд, цитиран от Ройтерс.

Около 275 хиляди души са блокирани в Източно Алепо, където световната организация раздаде за последно храна на 13 ноември. Камионите, които трябва да извършат новата доставка, стоят и чакат в готовност в западната част на града и на турска територия. За подготовка на операцията, която ООН окачестви като "голяма, сложна и опасна", ще са необходими 72 часа.

"Надяваме се да получим цялостна зелена светлина от руската страна и сирийското правителство. Сигналите, които Русия даде днес, бяха положителни", заяви Егеланд пред репортери. "Другият вариант е хората да гладуват. Това обаче не може да бъде допуснато", подчерта той.

Сирийските власти се договориха с въоръжената опозиция бойците от формированията ѝ в предградието на столицата Дамаск Хан еш Шейх да се изтеглят, съобщи днес телевизия Ал Джазира, цитирана от ТАСС.

Бунтовниците ще се прехвърлят в северозападната провинция Идлиб.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?