Бунтовниците в Капитолия са възнамерявали да заловят и убият хора на изборна длъжност

Бунтовниците в Капитолия са възнамерявали да заловят и убият хора на изборна длъжност

Федерални прокурори заявиха, че при щурма си на Капитолия миналата седмица привърженици на Доналд Тръмп са възнамерявали да заловят и убият хора на изборна длъжност, предаде Ройтерс.

Това становище е изразено в искане към съдия да бъде пратен в арест гражданинът на Аризона и привърженик на конспиративните теории на КюАнон Джейкъб Чансли, който беше заснет с рогата шапка, застанал върху бюрото на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в залата на Сената.

В искането за задържане под стража на Чансли, внесено от адвокати на правосъдното министерство в Аризона, се дават подробности от разследването на ФБР и се разкрива, че Чансли оставил бележка за Пенс с предупреждение, че "това е само въпрос на време, правосъдието иде".

"Силни доказателства, включително собствените думи и действия на Чансли в Капитолия, подкрепят тезата, че намерението на бунтовниците в Капитолия е било да заловят и убият лица на изборна длъжност от държавното управление на САЩ", заявяват прокурорите.

Преди щурмуването на Капитолия са били направени плащания в биткойни на стойност над 500 000 долара до 22 виртуални портфейла, повечето от които принадлежат на крайнодесни активисти и интернет знаменитости. Това съобщи днес "Чейнанализис" - стартъп за анализи в сферата на блокчейна, предаде Ройтерс.

Французин е превел сумата от 28,15 биткойна на 8 декември, каза в блокпост базираният в Ню Йорк стартъп, специализиран в противодействието на прането на пари и измамите в криптовалути.

"Чейнанализис" каза, че разполага с доказателства, че много организации и хора от алтернативната десница са получили големи дарения в биткойни като част от тази транзакция.

По думите на "Чейнанализис" дарителят е компютърен програмист, базиран във Франция.

Ник Фуентес, чийто канал YouTube бе спрян миналата година заради реч на омразата, е получил 13,5 биткойна, което се равнявало на 250 000 долара в момента на превода.

Фуентес, който е бил забелязан пред Капитолия в деня на щурма, но не се знае дали е участвал в него, е най-големият бенефициент на дарението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят