Бунтовниците в Мали подпалиха старинни ръкописи в Тимбукту

Бунтовниците в Мали подпалиха старинни ръкописи в Тимбукту

Ислямистки бунтовници в древния малийски град Тимбукту са подпалили библиотека със старинни ръкописи и други обществени сгради при приближаването на френските и малийските войници към града в края на миналата седмица, заяви кметът му, цитиран от ДПА.

"Те изгориха института "Ахмед Баба". Това е катастрофа – за Тимбукту и за цялото човечество", каза кметът на Тимбукту.. По негови оценки в библиотеката се пазели "хиляди" ръкописи. Бунтовниците са подпалили също кметството и дома на депутат от града, "безцеремонно са екзекутирали младеж, който показал радостта си от идването на силите с възгласи: "Да живее Франция", заяви кметът.

Институтът "Ахмед Баба" - една от няколкото библиотеки и колекции в града, в които има документи, датиращи още от 13 век - е кръстен на местен писател и учен, съвременник на Уилям Шекспир, и в него има над 20 000 научни ръкописа, отбелязва Ройтерс. Някои от тях се съхраняват в подземия.

По време на управлението си бойците систематично унищожаваха обекти, които са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като например светини на мюсюлманите суфити, предизвиквайки възмущението на международната общност. Те също така прилагаха наказания като рязане на крайници за крадци и пребиване с камъни на  прелюбодейци, както е според шериата.

Френски военен представител, цитиран от АП, заяви, че в операция, проведена през нощта, сухопътни сили, подкрепени от френски десантчици и хеликоптери са поели контрола над летището на Тимбукту и на шосетата, водещи към града. Това е поредният успех в продължаващата вече две седмици френска мисия за прогонване на радикалните ислямисти от Северно Мали, което те превзеха преди повече от девет месеца.

По думите на полковник Тиери Бюркар, говорител на френския генерален щаб, летището е превзето без нито един изстрел. "В Тимбукту имаше операция снощи", каза той днес. "Сега малийските сили трябва да си върнат града".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят