Бурен вятър спря корабите между европейския и азиатския бряг на Истанбул

Бурен вятър в Мраморно море затрудни сериозно морския транспорт в района на Истанбул, предаде БНР в петък. Според синоптиците вятърът в Истанбул духал със сила около 50 км в час. От него са се образували огромни вълни край европейското крайбрежие, край кварталите Зейтинбурну, Бакъркьой, Фатих.

Вятърът, наричан лодос, затруднява сериозно морския транспорт. Спрени са от движение катамараните, които се движат между европейското и азиатското крайбрежие на мегаполиса. Отменени са рейсовете на катамараните за град Бурса и Ялова. Отменено е и движението на много фериботи, а също и на междуградските кораби, които превозват хора от европейските към азиатските квартали на Истанбул. Спряно е движението и към Принцовите острови.

Бурният вятър повлече товарен кораб, плаващ под флага на Сиера Леоне, докато го закотвяли на пристанището в Истанбул. Корабът се блъснал в други два кораба в морето край пристанището и започнал да потъва. Екипи на бреговата служба и охрана са на мястото на катастрофата и се опитват да спасят екипажа, но силният вятър затруднява спасителните действия, съобщиха местните източници, предава кореспондентът на БНР.

Бурният вятър лодос се очаква да продължи и утре. Силен вятър духа и по егейското крайбрежие на Турция, където също има затруднения в морския транспорт и корабоплаването.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?