Бургас-Александруполис ще се подпише до 15 април

Очаква се до 15 април в София да бъде подписан меморандум за проекта за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, предаде в четвъртък вечерта от Москва кореспондентът на БНР. В момента датата на подписването се уточнява на заседанието на тристранния българо-руско-гръцки комитет.

Два дни представителите на тристранната комисия обсъждаха проучването за изпълнимостта на проекта за изграждане на нефтопровод, който да транспортира горивото от каспийския басейн през българското пристанище Бургас до гръцкия порт Александруполис, откъдето да поема за западноевропейски държави.

Българската делегация се ръководи от Калин Рогачев, началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Начело на гръцката делегация е заместник-министърът на развитието Георгиос Салагудис, който е за втори път в руската столица за последния месец, отбелязва гръцката инфорационна агенция МПА.

На предишната среща през януари, също в Москва, ролята на координатор на фирмите-учредителки бе възложена на компанията ТНК-ВР /Тюменска нефтена компания - Бритиш петролиум/. Тя представи от името на иницативната група технико-икономическата обосновка на проекта за петролопровода.

В изказването си днес пред тристранната комисия Калин Рогачев потвърди позицията на българската страна, че проектът е перспективен. В подобен дух бяха изказванията и на останалите участници в тристранната среща.

Напредък по проекта бе постигнат, след като преди две години, също в София, нашата страна представи своето виждане за проектно финансиране на петролопровода, припомни БНР. Държавната намеса се ограничава с политическа подкрепа, което ще бъде закрепено и в подготвения меморандум.

Стойността на проекта е около 720 милиона долара, при капацитет 30 милиона тона петрол годишно. Това е проектната мощност и цената на строителството при най-неблагоприятния вариант.

По-рано в четвъртък рамо на проекта даде гръцкият премиер Костас Караманлис. В Атина той заяви, че Гърция се надява строежът а нефтопровода да бъде реализиран, предаде Макфакс. Гръцката държава полага усилия за стартиране на проекта, ние сме в тясна връзка с нашите колеги от Русия и България, заяви Караманлис. Надяваме се, че проектът ще доведе до стадий на практическа реализация, допълни министър-председателят.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?