Бургас-Александруполис ще се строи с държавни гаранции

На тристранната експертна среща в Атина, представителите на България, Русия и Гърция се споразумяха да бъде подписан меморандум за петролопровода Бургас-Александруполис, предаде ДПА.

Проектът е преструктуриран на чисто пазарна основа и това е шансът му той да бъде бързо и качествено реализиран, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройствата Валентин Церовски пред Дарик радио. В новото споразумение е заложена философията, че никой не може да изисква от Русия да осигури петрол. Това ще сторят големите нефтени компании, които добиват суровината на територията на Русия, обясни строителният министър.

Споразумението е политическо, в него няма да има фиксирани дялове на държавите. Това досега правеше проекта нереализуем, каза Церовски. Целта на меморандума е да гарантира на бъдещата проектна компания за Бургас- Александруполис политическа подкрепа. Това на практика означава, че тя ще получи държавни гаранции от трите страни пред евентуалните финансиращи проекта институции, обясни той. От друга страна обезпечението ще ѝ послужи и пред нефтените компании доставчици.

Със споразумението трите държави признават, че проектът е алтернатива на Босфора и Дарданелите и че той трябва да бъде през друга територия, но не през турска, каза още Церовски. Според него с подписването на проекта и трите държави признават, че нефтопроводът е икономически ефективен.

България, Гърция и Русия трябва да излязат с единна политика за преференциите, които могат да се предоставят при строежа и експлоатацията на петролопровода. Така строителният министър коментира исканията на Русия за данъчни преференции при строежа на тръбата през българска и гръцка територия, по-ниски пристанищни такси и преносни такси, които да са равностойни на плащаните в момента за транспорта през Босфора и Дарданелите.

Кой ще реализира проекта ще се реши чрез международни търгове, на които се очаква да се появят строителните компании с интерес към Бургас-Александруполис. По същия начин ще се определят и операторите на тръбопровода, каза Церовски.

Основният плюс на проекта според него е, че България се присъединява към страните, през чиито територии преминават нефтопроводи. Освен това към входната инфраструктура, обслужваща петролопровода, могат да бъдат изградени националния ни петролен резерз, както и търговски резерв със суровината. Това би повишило авторитетът на България в Черноморския басейн, смята Церовски.

Меморандумът за строежа ще бъде подписан през декември в София, каза още строителният министър Валентин Церовски. Това е голямо признание за България, допълни той.

Изненадващото в случая е, че той самият не присъства на преговорите. Българското участие в заседанието се води от началника на политическия му кабинет Калин Рогачев, заявиха от пресцентъра на МРРБ. За състава на руската делегация се знае, по данни на Газета. Ру, че включва представители на Лукойл. За това кой води преговорите от гръцка страна също няма публична информация. Като цяло впечатлението е, че те се водят на ниско политическо ниво. А специално за България се знае, че договорените в Атина параметри на споразумението, каквито и да са те, трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет, тъй като проектът, както и строежът на петролопровода Бургас-Вльора, имат политическата подкрепа на кабинета ни.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?