Бургас и Кричим получават 45 млн. лв. европари за ВиК-мрежата си

Общините Бургас и Кричим ще подобрят водоснабдяването си с 45 млн. лв. от оперативната програма "Околна среда". Договорите за двата проекта бяха подписани във вторник от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кметовете на Бургас и Кричим – Димитър Николов и Атанас Калчев, съобщиха от екоминистерството във вторник.

С 35 млн. лв. община Кричим ще подобри състоянието на амортизираната ВиК мрежа и ще построи пречиствателна станция за отпадъчни води. С изграждането на 31 км. водопровод и 24 км. канализация в различни части на града още 60% от жителите ще имат канализация, а 100% от отпадните промишлени води ще се отвеждат и пречистват според най-високите екологични стандарти.

 

Община Бургас пък получава 10 млн. лв., с които ще включи цялото население от над 3000 души на кв. "Горно Езерово” към съвременна канализационна мрежа и ще постигне пълно пречистване на генерираните отпадъчни води от района. Ще се изгради модерна пречиствателна станция за отпадъчни води, 15 км разделна канализация и съпътстваща реконструкция на 9 км. водопроводна мрежа.

 

С подписването на поредния договор община Бургас потвърди, че е един от най-активните бенефициенти по Оперативна програма "Околна среда”. Общината има един приключил обект – за канализация в кв. "Долно Езерово”, и в момента изпълнява три договора - за регионалната система за управление на отпадъците, за ВиК-мрежата в кв. "Меден Рудник” и за кв. "Сарафово”.

 

В най-скоро време Бургас ще парафира договор и за водната инфраструктура на кварталите "Банево", "Ветрен" и "Минерални бани”. Със средства от оперативната програма община Бургас планира да изгради ВиК мрежи и в гр. Българово, с. Черно море и кв. Крайморие.

 

От министерството на околната среда припомниха, че към момента по европрограмата са подписани ВиК-договори в девет общини за общо 400 млн. лв. Във финален етап на оценка са 17 предложения за водни проекти, а в процес на оценка са и последните 54 подадени заявления.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?