Бургас и Созопол искат европари за корабче между островите Св. Иван и Св. Анастасия

Бургас и Созопол искат европари за корабче между островите Св. Иван и Св. Анастасия

Кметовете на Бургас и Созопол ще кандидатстват с общ проект за туристически маршрут с корабче между островите Света Анастасия и Свети Иван. Това съобщи кметът на областния град Димитър Николов по време на посещение на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова на Св. Анастасия.

Въпреки силния вятър Павлова стигна до острова, за да се запознае с хода на проекта за обновяване на мястото. Това е първият от проектите по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за туристически атракции, а стойността му е 5.6 млн. лева.

Мисля, че това е един от най-интересните, най-нестандартните и специфични проекти, които имаме по програмата. Искаме през следващия програмен период да разширим финансирането в подкрепата точно на такъв тип идеи, каза Павлова.

Тя проследи реконструкцията на местната църква и ресторант, в който ще се предлагат само гозби по стари рецепти. Името му е "Сто години назад". Павлова пък получила за подарък рецепта на 130 години - "Янина риба за празника на Св. Анастасия", съобщава "Фокус". Бургаската община в момента събирала информация за начина на приготовление на автентични манджи, посочва още агенцията. Репортажът за посещението на Павлова на острова е допълнен от "Дарик", които съобщават, че лошото време е затруднило прибирането на министърката, която открила костенурка от защитен вид докато чакала морето да се успокои. Кръстила я Анастасия.

На мястото ще бъде изграден и билков магазин, в който ще се предлагат лечебни тинктури и различни видове чай, приготвени от растения, виреещи на острова. "Идеята е част от билките, които растат на острова, също да се ползват, защото преди, когато е бил женски манастир, са се използвали за лекуване. От сушата са идвали с лодки за лечение в манастира на острова. Всъщност ние възвръщаме тази легенда и я пресъздаваме в автентичен вид, за да могат туристите да опитат всички тези ястия, храни и билки. Ще има и лекарна, в която всеки ще може да пие чай или да си закупи билки за спомен”, обяснил бургаския кмет Николов, цитиран от "Фокус".

Туристическите обиколки на Св. Анастасия ще започнат още от началото на юни следващата година, обещал Николов. До мястото ще се стига с корабче от начална точка Мостика в Бургас. Кметът предложил работниците на строителния консорциум, изпълняващ проекта, да спят на острова до декември, за да са сигурни, че ще приключат в срок.

Споделяне

Още от Бизнес