Бургас и Стара Загора ще са центровете на растеж в Югоизточния район

Бургас и Стара Загора ще са центровете на растеж в Югоизточния район

Бургас и Стара Загора ще са центровете на растеж в Югоизточния район в програмния период 2021 - 2027 г.

Другите опорни центрове за развитие на района са общините Сливен, Ямбол, Нова Загора и Казанлък, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Днес бяха избрани 13-те представители на тези области в бъдещия Регионален съвет за развитие. Той ще има важна роля в първоначалното одобрение на проектите, които могат да бъдат реализирани с европейски средства.

За област Бургас в Регионалния съвет за развитие на Югоизточния район за планиране представители ще са кметовете на Бургас - Димитър Николов, на Созопол - Тихомир Янакиев, на Поморие - Иван Алексиев, на Айтос - Васил Едрев и на Руен - Исмаил Осман.

Представители на област Сливен ще са кметовете на общините Сливен - Стефан Радев и на Нова Загора - Николай Грозев.

От област Стара Загора в Регионалния съвет влизат кметовете на общините на Казанлък - Галина Стоянова, на Стара Загора - Живко Тодоров , на Гълъбово - Николай Тонев и на Гурково - Мариан Цонев.

Област Ямбол ще се представлява от кметовете на общините Ямбол - Валентин Ревански и на Тунджа - Георги Георгиев.

На срещата, организирана от Националното сдружение на общините в Република България, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова представи новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период 2021-2027 г.

Тя посочи ключовата роля на Регионалните съвети за развитие в процеса на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?