Бургас може да остане без общински съвет

Бургас може да остане без общински съвет, каза председателката му Лена Бахчеванова след срещата на кмета Йоан Костадинов с председателите на комисии и водачите на групите съветници от различните политически сили.

Решението за избора на Лена Бахчеванова като председател на бургаския общински съвет бе отменено като незаконосъобразно от областния управител Иван Витанов още миналата година. Последва отмяна и на всички последващи решения, взети на заседанията на съветниците - правилника за работа на общинския съвет, избора на постоянни комисии и т.н. В съда има вече насрочени и две дела за това, съобщава БТА.

По думите на Лена Бахчеванова днес, областният управител и неуспял кандидат-кмет Иван Витанов разпоредил докато текат съдебните дела, общинският съвет да не заседава. А тъй като съдебните процедури в страната са доста тромави, общинският съвет може да не заседава около 1 година, което означава, че на практика Бургас ще остане без общински съвет.

Бахчеванова и общински съветници от почти всички политически сили че настояват утре за среща с областния управител.

В писмо до Симеон кметът на града Йоан Костадинов поиска неговата намеса, за да отмени заповедите на назначения от правителството областен управител. Според Костадинов областният управител блокира дейността на общинския съвет. Ако общинарите не могат да работят за срок от 6 месеца, по закона за местното самоуправление пълномощията им се прекратяват и се пристъпва към нови избори на местен парламент, предупреждава кметът.

Според Йоан Костадинов, спорът е субективен, предизвикан от действията на Иван Витанов.

Споделяне

Още от България