Бургас скочи срещу жилища за ромите с европари

За интеграцията на 850 социално слаби ще бъдат похарчени 15 млн. лв.

Бургас скочи срещу жилища за ромите с европари

Жителите на бургаския квартал “Меден рудник” скочиха срещу строителството на блок за роми с евросредства, в който трябваше да се настанят 150 души. Това е станало по време на общественото обсъждане на проекта за 4.5 млн. лв. “Социални жилища – модел за социално включване”. Кметът на Бургас Димитър Николов е обещал пред присъстващите бургазлии блокът да не се строи. Официално искане за оттегляне на проекта от общината в управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие” обаче няма, казаха от програмата за Mediapool. Димитър Николов отказа коментар, а от общината уточниха че във вторник ще вземат окончателно решение.

Проектът на Бургас е единият от общо четирите по схемата за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби граждани. Другите са на общините Дупница, Девня и Видин. Четирите града бяха избрани след подбор на 36 общини. Общият размер на безвъзмездната помощ е 15 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за интеграцията на около 850 социално слаби.

Целта е не само да се дадат жилища на ромите, но и те да се обучат на занаят, като общините са задължени в рамките на една година след това да им подсигурят и работа. Проектът е пилотен и, ако се окаже успешен, целта за следващия планов период е да се отпуснат повече средства, за да се изведат ромите от гетата, коментира преди време министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Засега в другите три общини нямат проблеми с местното население, твърдят от кметските им управи. Обществените обсъждания на проектите в Девня и Видин са минали успешно, в Дупница предстои дискусия следващата седмица. Освен роми в тези домове се предвижда да бъдат настанявани и социално слаби българи, многодетни семейства и дори бездомници, обясниха кметове.

Дупница с най-скъпия проект за близо 5 млн. лв.

Най-много евросредства – 4.9 млн. лв., ще отидат за ромите в Дупница. Общинският проект “Дом за всеки” предвижда да бъдат изградени 150 жилища, в които ще живеят около 450 души. Ще бъдат построени няколко блокчета, както и еднофамилни къщи на мястото на бившите казарми в Дупница. Теренът е дарен на общината от Министерството на отбраната и е в близост до жк.”Бистрица”.

Средната квадратура на едно жилище е около 64 кв.м. Първите етажи са пригодени за инвалиди, каза зам.-кметът на Дупница Красимир Крантов пред Mediapool. По думите му в жилищата няма да се настаняват само роми и хора с увреждания, но и безработни и многодетни семейства.

Видин ще настани само роми в 52 жилища

Видин обаче планира да настани само ромски семейства. В новите жилища ще бъдат настанени около 280 роми, казаха от общината. Проектът “Съвременни социални жилища във Видин” е на стойност 4 млн. лв. От тях 2.8 млн. лв. ще отидат за построяването на четири двуетажни къщи в кв.”Гео Милев” в близост до болницата. Освен това ще бъдат основно ремонтирани 8-едноетажни къщи в комплекс “Строител” и ще се построи един нов блок. Отделно ще бъде направена инфраструктурата в тези квартали.

Девня преустройва общежитие в центъра на града

Проектът на община Девня е най-малък - за 1.6 млн. лв. Средствата ще отидат за интеграцията на 167 социално слаби и в неравностойно положение хора. За целта ще бъде основно ремонтирано 4-етажното общежитие на професионалната гимназия по химия, като се обособят 33 апартамента. Сградата се намира в един от хубавите квартали на Девня в близост до центъра. Няма да настаняваме само роми, каза кметът Атанас Кузев.

Новите жилища и на четирите общини се намират в близост до училище и детска градина. Това е било задължително условие, за да получат еврофинансиране. Целта е децата на нуждаещите се да могат да ходят на забавачка и училище, за да се интегрират, а родителите им да работят.

В момента проектите се оценяват от управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”. Дори да се откаже някоя от общините заради обществен натиск, има резервна листа с проекти на още три общини. Това са Варна (4.4 млн. лв.), Пещера (1.29 млн. лв.) и Тунджа (1.49 млн. лв.), казаха от оперативната програма.

Срокът за изпълнение на проектите е две години след сключването на договорите с общините. Графикът предвижда до края на тази година да бъдат избрани изпълнителите, а самото строителство да започне през 2013 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?