Бургас-Вльора ще минава през ГКПП Гюешево

Бургас-Вльора ще минава през ГКПП Гюешево

Тръбата на петролопровода от Бургас до албанското пристанище Вльора ще пресича границата с Македония в района на ГКПП Гюешево. Това реши правителството на редовното си заседание в четвъртък. Това е поредната стъпка, която България прави по окончателното одобрение на трасето на проекта АМБО.

Нефтената тръба от България до Албания е част от транспортно-енергийната европейска система на коридор 8, който в последната година отново бе определен като един от важните приоритети на Европейския съюз. Все още не е одобрената точката за входа на тръбата. Предложението на проектната компания АМБО е входната инфраструктура да е в района на Поморие.

По другия проект за петролопровод от Бургас до гръцкото пристанище Александруполис обаче работата е зациклила, научи Mediapool от свои източници. Последното решение на трите страни по проекта – България, Гърция и Русия, беше да изчакат решението на фирмите консултанти, в коя страна да се регистрира международната проектна компания. Междувременно Русия се опита да окаже натиск върху двете европейски страни, да осигурят петрол срещу притежаваните от тях акции или да ги продадат. Реализацията на проекта с руската страна става все по-неясна, особено с последния опит на Русия да изиска от  България и Гърция доставки на нефтената суровина, с което индиректно призна, че практически тя не притежава достатъчно суровина за бъдещето съоръжение. След последната среща в Атина в края на август бе принципно решено следващите разговори да са в Москва  средата на септември, но все още заседание на работната група не е насрочено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес