Бургаската болница отчаяно търси хематолог

Общината е готова да предостави жилище на желаещ да работи в града специалист

Бургаската болница отчаяно търси хематолог

Хематологичното отделение в Бургаската болница може да затвори врати заради липса на клиничен хематолог. Близо два месеца отделението няма началник, няма и желаещи за поста. И докато някои от пациентите са разпределени по други отделения, единственият изход за страдащите от заболявания на кръвта е пътуване до други градове, съобщи БНТ.

Мануела Михалева е с диагноза "таласемия майор". От 13 години се лекува в отделението по хематология. Вече трети месец се налага да пътува до Варна.

Тя обяснява, че няма как да пропусне кръвопреливане, тъй като би било фатално. Тя разказва, че пациентите от отделението са били изписани и нито персоналът е там, нито отделението функционира.

Директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски обясни, че отделението не е закрито, но в момента сестрите и другия персонал е командирован в други отделения на болницата.

В отделението трябва да работи клиничен хематолог или специалист на граждански договор. Проблемът обаче е голям, защото в Бургас има само трима специалисти.

"Имаме буквално казано срок до края на месеца да намерим специалист клиничен хематолог. Уви, това изглежда все по-трудно и по-трудно, защото от две месеца ние търсим такъв специалист", казва директорът на болницата.
От Община Бургас заявиха, че имат готовност да предоставят жилище на желаещ да работи в Бургаската болница лекар-хематолог.

"Имаме от тази година и специализиран фонд за подкрепа на специализации, така че млади лекари, които желаят да специализират хематология, могат да се обърнат към Община Бургас за подкрепа", каза Йорданка Ананиева, заместник кмет на община Бургас.

Двама млади лекари вече специализират клинична хематология, но те ще завършат чак след 2 години.

Споделяне

Още от България