Бургаската болница спешно търси кръводарители от всички групи

сн. БГНЕС

Многопрофилната болница в Бургас спешно търси кръводарители от всички кръвни групи, съобщиха от Отделението по трансфузионна хематология във вторник.

Само за последните четири денонощия от отделението, което е единствено в областта, са осигурили над 200 сака кръвни съставки за пациенти с травми от пътно-транспортни произшествия, изгаряния и др.

По принцип семейства и приятели на пациентите възстановяват прелятата кръв, но в последните дни има рязък ръст на случаите, за които се изисква голямо количество кръвни съставки, обясняват от болницата.

За да бъдат попълнени количествата от кръвни продукти, на първо време ще помогнат от кръвните центрове в Стара Загора, Ямбол, Сливен и военния кръвен център в София. От МБАЛ-Бургас са направили нужната координация и вече са изпратили специална линейка, която да транспортира саковете с кръвни продукти до морския град. За осигуряване на количествата за следващите дни обаче се разчита на доброволните кръводарители.

Всички, които искат да помогнат за спасяването на човешки животи, може да дарят кръв в Отделението по трансфузионна хематология - на първия етаж на ДКЦ 1. То работи всеки ден от 07:30 до 18:30 ч.

От болницата припомнят, че кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години, да носят личната си карта със себе си и да не са давали кръв в последните 60 календарни дни.

Споделяне

Още от Бизнес