Бургаски съдия осъди медии заради Перата, обясни им как се пишат заглавия

Петър Низамов - Перата

Съдия Калин Кунчев от Бургаския районен съд учи журналисти как да пишат "коректни" заглавия. Той осъди две местни медии, които са си позволили да разпространят официална информация за известния ловец на бежанци Петър Низамов - Перата. От решенията на съдия Кунчев става ясно, че медиите могат да бъдат осъдени за непозволено увреждане при дословно пресъздаване на официалните съобщения на властите, дори без да споменат някой с цялото му име.

На 11 януари Кунчев излиза с решенията си по дела, водени от Перата срещу собствениците на сайтовете burgasnews.com и burgasinfo.com.

По първото дело съдията осъжда медията да плати 500 лв. обезщетение за причинен "душевен дискомфорт" на Перата. По другото с почти копи-пейст мотиви са присъдени 2000 лв обезщетение. Разликата е, че в първия случай Перата е споменат само с инициали, а във втория с целите си имена.

Публикациите на двата сайта са за дело, по което Перата е бил обвиняем за участие в побой в дискотека. По-късно той е оправдан, но при ареста му МВР и прокуратурата са публикували информация за инцидента.

Осъдителните решения срещу двете медии не са заради само съдържание на публикациите, което пресъздава официални съобщения на МВР и прокуратурата, а за заглавията им. Според съдия Кунчев проблемът е, че Перата е бил определен като “бияч“. Съдията допълва, че макар в част от журналистическите материали той да присъства само с инициали, Перата и близките му го разпознали. Сестра му разпечатала публикациите, майка му му ги занесла в ареста, където арестуваният преживял стрес и опозоряване.

"Предходните осъждания на последния - независимо за какви престъпления са без значение", пише в решението на съдията. Въпросните публикации в двата сайта са били под едно и също заглавие - "Биячите от "Джубокс" остават зад решетките". В решението си съдия Кунчев безпрецедентно решава да влезе в ролята на редактор на двете медии.

Той пише, че "коректно заглавие на процесната публикация би било например "Обвинените за побоя над охранител в "Джубокс" лица остават в ареста" или "Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека "Джубокс" бургазлии".

Медиите в Бургас реагираха остро на решението на съда и обявиха в декларация, че свободата на словото е в опасност. Те внесоха жалба в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която реши да изпрати казуса в етичната комисия на Бургаския окръжен съд.

Споделяне

Още от България