След като ВКС за втори път върна делото заради "явна несправедливост на наказанието"

Бургаският апелативен съд постанови още по-лека присъда на сливенския похитител

Бургаският апелативен съд наложи в сряда 15-годишна присъда при първоначален строг режим на Стефан Стефанов, който през пролетта на 2011 г. нахлу в сливенски клон на "Инвестбанк", простреля охранител и часове наред държа за заложници 6 служителки на банката.

Куриозното в случая е, че през януари т.г. Върховният касационен съд (ВКС) за втори път върна казуса на бургаските си колеги заради "явна несправедливост на наказанието". Тогава те бяха наложили присъда от 16 години и половина на Стефанов.

След като делото веднъж стигна до ВКС, оттам бе върнато на Бургаския апелативен съд, а той установи сериозни пропуски на прокуратурата и ѝ го върна за ново разследване, през април м.г. Стефанов получи от Сливенския окръжен съд 18 години затвор.

Това наказание бе намалено на 16 и половина години зад решетките от Апелативният съд в Бургас, като магистратите се позоваха на смекчаващи вината обстоятелства, които не са били отчетени от първата инстанция. Прокуратурата и частното обвинение обаче протестираха това решение и настояха пред ВКС за по-тежка присъда.

ВКС отново върна делото на втора инстанция, отбелязвайки, че изводите, с които Бургаският апелативен съд е намалил общото наказание на Стефан Стефанов от 18 на 16 и половина години, са неоснователни, както и че посочените допълнителни смекчаващи вината обстоятелства не съответстват на данните по делото.

"Така, "младата възраст" на подсъдимия не може да бъде възприемана като смекчаващо обстоятелство. Такова би било само ако същата е близка до непълнолетието, характеризиращо се с недостатъчна зрялост на индивида... Липсата на грубо и нечовешко отношение спрямо служителите в банката, предоставянето на телефонен контакт с близките и доставянето на храна, не могат да бъдат отнесени към смекчаващите вината обстоятелства по отношение на деянието по чл. 199, ал. 2 НК (грабеж). Това поведение на подсъдимия, ако изобщо би могло да се обоснове извод за по-хуманно отношение в рамките на тежкото престъпно посегателство, би могло да бъде относимо към престъпленията по чл. 143А, ал. 1 НК (вземане на заложници)", аргументира се тогава ВКС.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?