Бургаският кмет иска да прави Океанариум в парк "Езеро"

Бургас иска да привлича туристи с Океанариум

Бургаският кмет Димитър Николов е внесъл в местния общински съвет предложение да се одобри процедура по търсене на инвеститор за строеж на Океанариум в града, съобщиха от пресцентъра на общината в четвъртък.

 

Идеята на Николов е терен в парк "Езеро" да се даде на концесия на инвеститор, който да проектира, построи и управлява водно-увеселителното съоръжение. Вече бил проявен интерес от страна на частник да го изгради, казаха от общината, но не посочват името ма компанията.

 

В параметрите на концесията са включени изграждането на Океанариум с аквариуми от черноморски, средиземноморски и океански видове; Делфинариум със зала за представления и места за отдих на делфините; Аквапарк със закрита и открита част; СПА-зона; Тропическа гора с истински растителни видове; Обекти за търговска дейност, зелени площи, паркинги, транспортна и инженерингова инфраструктура, пише в съобщението.

 

Анализите показвали, че необходимаат инвестиция за реализацията на проекта е минимум 80 млн. лв.

 

Развитието на град Бургас през последните години предполага търсене на нови авангардни решения за задоволяване на нарасналите нужди на неговите жители и гости от нови и по-разнообразни площи за отдих и рекреация, както и създаване на притегателни туристически зони, аргументират се от общината.

 

Проучванията ѝ сочели, че трябва да се обогатят формите на предлаганите дейности в парковете, за да се допълват във функционирането като активни зони. Реализирането на проекта ще допринесе за увеличаване на посетителите на града, което ще стимулира съпътстващите туризма дейности, смята още местната власт.

 

"В самия комплекс ще се разкрият нови работни места - и на фаза изграждане, и на фаза експлоатация. Ще се подобри и качеството на градската среда, тъй като теренът ще бъде облагороден. Инвестиционното намерение отговаря на стремежа на Бургас да развива целогодишен туризъм. Изготвен е подробен анализ, който доказва ползите за общината при осъществяване на тази концесия", се казва в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес