След скандала "Дюнигейт"

Бургаският съд отстрани кмета на Несебър от поста

Бургаският съд отстрани кмета на Несебър от поста

Бургаският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и отстрани в петък от постовете им кмета на община Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов. Мотивът е, че двама могат да попречат на разследването за сключените сделки за несебърските дюни.

Димитров и Димов могат да обжалват решението в срок от три дни пред Бургаския апелативен съд. Двамата отказаха да коментират след заседанието на съда.

Преди седмица заради скандала с дюните бе освободен и директорът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) Георги Георгиев.

Срещу кмета на Несебър има дело за това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага за фирма "СЛЕ Груп" не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията и така е било издадено строителното разрешително. Багерите навлязоха в пясъчните дюни ден преди Нова година и бяха спрени заради публичния скандал, избухнал по сигнал на еколога Тома Белев.

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

След като избухна скандалът “Дюнигейт“, бе освободен шефът на Агенцията по горите. Междуведомствена комисия на агроминистерството откри разминавания в документите на терени в държавния поземлен фонд, а за случая бе сезирана и анкетната антикорупкционна парламентарна комисия.

Прокуратурата започна три проверки около скандала "Дюнигейт", а главният прокурор обеща делото да не спре само до сградата на общината.

Скандалът започна след сигнал на природозащитника Тома Белев и разследване на сайта "Биволь". Така се разбра, че 29 дка пясъчни дюни от държавния поземлен фонд край Несебър са продадени за 581 хил. лв. на тъста на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов – Димитър Петров, който по-късно продава терена за 4 млн. лв. на фирмата “СЛЕ Груп“, в която съдружник е кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?