Бургаският шеф на РЗС в скандал за подкуп

Бургаският председател на "Ред, законност и справедливост" Георги Иванов, който е и общински съветник в морския град, опроверга обвинения за предлаган подкуп. По-рано близкият до "Атака" общинар Георги Манев заяви, че преди година и половина Иванов му е предлагал огромен подкуп, за да подкрепи в общинския съвет бизнеспроекти от негов личен интерес.

Манев извади аудиозапис, уличаващ местния активист на Яне Янев. Иванов обаче се закани да съди Манев, като заяви, че аудиозаписът бил манипулиран и можело да бъде направен в която и да е от медиите, контролирани от "Атака", като имаше предвид местната телевизия СКАТ.

Придържайки се към утвърдената за РЗС стилистика, Иванов се закани да извади факти за пране на пари и да ги предаде на ДАНС, прокуратурата и правния отдел на РЗС. "Имам съмнения, сигнали и документи за огромно разминаване между платени данъци и имоти на общински съветници", заяви Георги Иванов, без да сочи имена.

Освен това той ще поиска общинският съвет да закупи техника, с която съветниците да бъдат проверявани за употреба на наркотици, алкохол и допинг. Иванов изрази съмнения, че "имало лица, които ги ползват", визирайки опонента си.

В края на март лидерът на РЗС Яне Янев привлече в местната структура на партията си бизнесмена и общински съветник Георги Иванов, който да работи за изборите. Магазин на Иванов на централна улица в Бургас бил превърнат в предизборен щаб на партията на Яне. Иванов издавал и безплатен седмичник, който се разпространява навсякъде в града.

По същото време традиционно силната структура на "Атака" в Бургас усетила отлива на привърженици към РЗС, особено след като Яне Янев направи разкрития за корупцията в местната данъчна служба.

"Хората на Яне ни иззеха посланията, че единствено ние се борим с корупцията, с които привличахме избирателите", оплакали се от "Атака", според които Яне Янев е "маша" на спецслужбите и прокуратурата.

В отговор хората на Сидеров сгъстиха кампанията срещу РЗС, защото вече се налага да делят електорална ниша, докато преди две години нямаха конкурент, коментират в Бургас.

Яне Янев има проблеми и във Варна. Тамошният бизнесмен Веселин Марешки, който е собственик на верига от аптеки, заяви наскоро, че Янев го изнудвал и му искал пари, за да го включи в евролистата на партията. Марешки беше включен в листата на РЗС за Европарламента, но Янев го изключи и след скандала го обвини, че е участвал в купуване на гласове.

Лидерът на РЗС енергично отрича той или партията му да участва в подобни "операции".

Миналата година НДСВ поиска ДАНС да провери партията на Янев за купуване на гласове, като внесе и документи със свидетелски показания. Към момента ДАНС не е обявила дали е работила по случая и какви са заключенията, но в същото време прави впечатление, че много често Яне Янев се изявява като "глашатай" на спецагенцията при "разобличаване" на корумпирани.

Споделяне

Още от България