Бургаското парно няма да вдигне цената си с 5 лв.

Бургаското парно няма да вдигне цената си с 5 лв.

Въпреки че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е определила по-висока с 5 лв./Мвтч цена за топлоенергията на "Топлофикация-Бурга", дружеството ще запази старата си тарифа. Това ще е възможно заради внедрената система за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, съобщиха от предприятието в петък.

Остава цената от 65,30 лв./МВтч, без ДДС, вместо изготвената от регулатора стойност от 70.38 лв./МВтч. Старата тарифа е достигнала своя праг на поносимост и по-нататъшното и увеличение ще породи социално напрежение и ще утежни финансовото състояние на много българи, отбелязват от "Топлофикация-Бургас", която бе приватизирана през 2005 г. от търговищката фирма "Финансинжинеринг"

От дружеството уточниха, че внесеното от тях заявление за нови тарифи е било от края на миналата година и е предвиждало еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода да стане 67,47 лв./МВтч, без ДДС, т.е. увеличение с 2,11 лв./МВтч. То обаче не е било разгледано заради приемането на нова методика за ценообразуването и през май от дружествата са поискани нови цени. Тогава топлофикацията поискала дори намаление на цената със шест стотинки заради новата когенерация.

От дружеството уточниха също, че цените на ДКЕВР, които ще бъдат определени окончателно на закрито заседание след общественото обсъждане на 26 юни, са максимални. Тоест топлофикациите могат да продават топлото и на по-ниски цени.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?