Бургаското парно погаси датска инвестиция със спестени въглеродни емисии

“Топлофикация Бургас“ е приключила ангажимента си да преведе на Дания спестени въглеродни емисии след внедряването на когенерационна система за едновременно производство на ток и топлинна енергия, съфинансирана с 15 млн. лв. от страна на Датската агенция за опазване на околната среда. Бургаското парно, което е на бизнесмена Христо Ковачки, е предало на датския регистър на парниковите квоти 453 418 икономисани в негова полза вредни емисии и така е приключило предсрочно подписания през 2006 г. договор, съобщиха от дружеството.

 

Средномесечно внедрената когенерационната система е редуцирала 5000 – 6000 тона CO2,. Благодарение на това още през първия месец на 2012 г. топлоцентралата успяла да редуцира и последните договорени количества въглероден двуокис, които са трансферирани през 2013 г., посочи изпълнителният директор на предприятието Въльо Дучев.

 

С внедряването на иновационната система бургаската топлофикация е успяла да произведе през когенераторите 61 на сто от топлинната енергия и да задържи цената ѝ на ниско ниво, защото драстично поевтинява себестойността на консумираната за производството електроенергия. През последните 6 години цената на суровината се е увеличила със 111 % , а цената на топлинната енергия в Бургас за периода 2007-2012 г. е задържана почти постоянна, като от началото на 2013 средната цена дори е намалена от 65.099 лв/МВтч на 54.14 лв/МВтч без ДДС, посочва дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?