Бургазлии протестираха срещу системното замърсяване на въздуха

Сн. ЕПА/БГНЕС
Близо 50 души с маски и плакати излязоха на протест заради замърсяването на въздуха в Бургас. те се събраха пред сградата на общината, съобщи БНР.

Декларация с исканията си протестиращите внесоха в комисията по екология към общинския съвет.

Хората твърдят, че не вярват на официалните данни на общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите, според които няма констатирано превишаване на нормите за чистота на въздуха в града.

Официалните данни показват, че проблеми има с фините прахови частици, а една от станциите в града - в кв. "Долно Езерово", редовно отчита превишени концентрации на този замърсител в последните седмици.

Настояваме за завишен контрол от общината и държавните институции, каза Стоян Грозев, който е един от организаторите на протеста. Според него има 19 сигнала за неприятни миризми в Бургас от началото на годината досега.

Основните искания на протестиращите са да има независима лаборатория, която да измерва показателите за чистота на въздуха, да бъдат монтирани измервателни уреди на двата завода - за мебели и нефтозавода, и те да показват непрекъснато онлайн какви са данните. Да се раздадат и уреди за измерване на чистотата на въздуха на жители на най-засегнатите комплекси - "Изгрев" и "Славейков", а също и на хората в квартал "Долно Eзерово".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?