Бургазлии ще “решават” с референдум за Бургас-Александруполис

Бургазлии ще “решават” с референдум за Бургас-Александруполис

На 2 септември гражданите на Бургас са призовани да одобрят или отхвърлят с референдум петролопровода Бургас- Александруполис. Това реши след дълги дебати и прегласуване в сряда общинският съвет в морския град.

Референдумът ще бъде предшестван от разяснителна кампания на МРРБ.

Споразумението за петролопровода между Русия, Гърция и България вече е подписано и референдумът няма да повлияе на неговото изграждане, смята заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев, който присъства на извънредната общинска сесия.

“Към настоящия момент българското правителство е подписало единствено и само политически документ за административна подкрепа за реализацията на този проект. Никъде в споразумението не е предвидено, че няма да се спазва екологичното законодателство на Република България”, каза той.

Екоорганизации и дясната опозиция вече обявиха, че проектът е икономически и екологично неизгоден за страната.

На 2 септември бургазлии ще трябва да отговорят на въпроса “Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис?”

Тъй като общинските съветници не успяха да се разберат как ще се финансира референдума, решение по този въпрос няма.

“Гласува се за референдум, а не се гласува за финансово обезпечаване на този референдум. Сега в момента аз просто недоумявам какво става”, коментира многогодишният кмет на града Йоан Костадинов, който отново се надява да получи подкрепата на БСП за преизбиране на местния вот наесен. Общинските съветници от левицата се обявиха против референдума.

Преди заседанието комисия в общинския съвет излезе със становище за незаконосъобразност на референдума, тъй като допитване се провежда само по въпроси от местно значение, които са от компетентността на местното самоуправление.

Според юристи резултатите от допитването имат само препоръчителен характер, тъй като местен референдум не може да се произнася по въпроси с национално значение.

Общинският съвет в Созопол обаче подкрепи инициативата, определяйки я като положителна стъпка, за да бъде оказан обществен натиск и да бъде предоставена конкретна информация за техническите параметри и екологични рискове на проекта. Миналия месец общинарите в курортния град също решиха да се проведе референдум, но под формата на подписка, в която се обявяват категорично срещу преминаването на петролопровода през залива Вромос и територията на община Созопол, заради потенциалните рискове за туризма.

Руски медии на нож срещу гръцки областен управител

В момента Русия е далеч по-обезпокоена от заканите на местните власти в гръцката провинция Еврос да забранят прокарването на тръбата на своя територия. Преди ден в. “Росийская газета” цитира областния управител на Еврос Николаос  Забунидис, че реализацията на проекта може да доведе до екологична катастрофа и да съсипе туризма и селското стопанство в областта, поради което се настоява за икономически компенсации.

В сряда електронното издание Gazeta.ru цитира свои анонимни източници, според които Забунидис прави тези изявления, воден “единствено от личните си интереси и очаква някакви бонуси персонално за себе си”.

“Не е изключено заявената от областния управител на Еврос позиция, да е елементарен и банален търг с Русия, чиято цел е Гърция да придобие някакви икономически преференции от Русия”, коментира Наталия Малчакова, аналитик от ФК “Откритие”.

Съюзът с голяма държава може да даде много

Изданието признава, че областният управител на Еврос действително може да навреди сериозно на реализацията на петролопровода, в който руските компании имат мажоритарен дял и е възприеман като изключително изгоден за Кремъл. Андрей Зеленин от юридическата фирма “Лидингс” (Lidings) коментира, че в Гърция има практика за разтрогване на международни договори, но едва ли Бургас- Александруполис ще бъде сполетян от тази съдба, защото провалянето на проекти от подобен мащаб “влече след себе си различни санкции и подрива репутацията на страната в очите на международната общност”.

В материала дори се твърди, че проектът ще бъде реализиран, дори и да се стигне до противопоставяне на местните власти в Гърция. Защото този тръбопровод е изгоден за Гърция, която с него влиза в икономически блок с Русия, което било изгодно в геополитически аспект. “Съюзът с голяма държава като Руската Федерация, може да даде много на малка държава, каквато се явява Гърция”, коментират руски държавници пред електронното издание. 

Москва в сложна игра с “Шеврон” и “ЕксънМобил”

Проблемите на Москва около разширението на каспийския тръбопровод, чието продължение се явява Бургас-Александруполис, коментира и “Независимая газета”. Вестникът посочва, че геополитически причини са заставили Москва да смекчи позицията си по отношение на развитието на каспийската тръба до Новоросийск.  Руската държава (чрез “Транснефт”) и Казахстан, които държат мажоритарния пакет от акциите в тръбата, притискат международните компании да вдигнат транзитните такси. Желанието на фирмите, които добиват петрол в Казахстан и го транспортират до Новоросийск, е да се разшири капацитета на тръбата. На това искане Москва отговори с нов натиск към чуждите компании “Шеврон” (Chevron) и “ЕксънМобил (ExxonMobil), да изпълни искането им, ако вземат участие в петролопровода Бургас-Александруполис. Така Русия би си гарантирала необходимите количества нефт за петролопровода през Балканите.

Според изданието, надвисналата над Русия заплаха да се построи обходен петролопровод, в това число и Транскаспийския, са принудили Москва сериозно да смекчи тона към чуждестранните компании. На Москва не ѝ се удаде да убеди “Шеврон” и “ЕксънМобил” да се разделят с част от печалбите.  Според “Независимая газета” Русия е загубила и възможността да ги шантажира с Бургас-Александруполис. 

Източници на вестника, близки до чуждите участници в Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), който управлява съоръжението, са съобщили, че въпросът за разширението на тръбопровода до Новоросийск може да се счита за решен в полза на западните компании. А по отношение на тарифите вероятно ще бъде намерен компромис изгоден и за тях, и за Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?