Бури и дъждове заплашват с наводнения девет области

Местните власти предупредени да наблюдават критичните места, МВР пусна листовки за поведение при порой

Бури и дъждове заплашват с наводнения девет области

Силни валежи, придружени от гръмотевични бури и на места градушки се очакват следобед и привечер във вторник, както и през нощта срещу сряда, което заплашва девет области в страната от наводнения. Местните власти са предупредени да следят състоянията на язовирите, критичните точки на коритата на реките, на канализационната мрежа и на пътната инфраструктура, а МВР разпространи листовки с указания към гражданите какво да предприемат преди, по време и след наводнение

Оранжев код за опасно време е обявен за областите Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. По-интензивни валежи се очакват в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България, а по-продължителни - западната половина от страната.

Най-сериозна се очаква да бъде обстановката в областите на Бургас, Ямбол и Хасково, където прогнозите са за валежи от 50 до 100 литра на квадратен метър. Има риск река Велека да прелее.

Обявен е жълт код за областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София област, София град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич и оранжев код за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково.

Причината за очакваните обилни валежи е средиземноморски циклон, който се премества от Гърция над България.

Обилните валежи ще продължат и следващите три дни, каза синоптикът Анастасия Стойчева пред БНТ. Дъждовете ще продължат до четвъртък, а след това в края на седмицата ще има повече слънчеви часове. Следващата седмица се очаква температурите да бъдат около 30 градуса.

Дъждове не се очакват единствено в областите Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Властите обявиха, че са в готовност за борба с наводнения. Под наблюдение са нивата на реки и язовири.

На областните управители са изплатени писма да почистят превантивно проблемните места на канализацията и пътищата. От Пожарната са в повишена готовност за оказване на съдействие на общините при необходимост.

От МВР разпространиха листовки за безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно човек да предприеме, за да запазе живота, здравето и имуществото си.

Мерките към гражданите са:

- да не изпадат в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;

- да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

- задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

- да подготвят документите си;

- да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;

- да се осведомяват от националните медии за ситуацията в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

- да не влизат в подлези, включително метро;

- когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

- ако се намират в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?