Бури и гръмотевици в цялата страна днес

Оранжев код е обявен в 4 области, жълт - в 19

Бури и гръмотевици в цялата страна днес

Жълт и оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е обявен за почти цялата страна.

Оранжевият код е обявен за 4 области – Враца, Плевен, Ловеч и Габрово, а жълтият код за още 19 области. Сред тях са: Монтана, София – област, София – град, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

В областите с оранжев код се очаква да има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. На места явленията временно ще са интензивни, валежите значителни.

Очакваните количества на валежите са около 30 л/кв.м, на отделни места в областите до 45-65 л/кв.м.

Облачността ще се запази значителна над по-голямата част от страната. Ще се появи слаб до умерен северозападен вятър и с него ще прониква по-хладен въздух.

Максималните температури в повечето места ще са между 22° и 27°, в крайните югозападни и югоизточни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали и прегърми.

Максималните температури на въздуха ще са 25-28°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините ще е облачно и много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временни усилвания на вятъра.

На места, главно в Рило-Родопската и Централна Стара планина валежите ще са интензивни. Максимална температура на височина 1200 м – около 17°, на 2000 м – около 10°.

Споделяне

Още от България