Бури и огромни вълни връхлетяха Португалия

Бури и огромни вълни връхлетяха крайбрежието на Португалия в неделя вечер, като причиниха наводнения и нарушиха транспортния трафик.

Атлантическият океан край бреговете на Португалия е изключително бурен в резултат на силно вълнение, с вълни, достигащи 10 метра, мощни ветрове с пориви, надвишаващи 100 километра в час, и проливен дъжд. За цялото крайбрежие е обявено предупреждение от най-високата, "червена" степен.

Два вътрешни самолетни полета до Лисабон бяха анулирани, а други два до португалската столица, международни от Лондон и Мадрид - пренасочени към южния град Фару. Железопътният трафик също бе нарушен, а корабчетата, свързващи Лисабон с южния бряг на река Тежу - спрени.

Футболното дерби между двата гранда от португалската столица, Бенфика и Спортинг, което трябваше да бъде изиграно снощи, бе отложено заради екстремалните метеорологични условия, предаде Ройтерс.

15 минути преди началото на срещата бе проведена спешна среща и бе взето решението мачът да не се играе. 50-те хиляди зрители по трибуните бяха евакуирани от органите на реда. Малко след това част от покрива на митичния стадион "Луш" на Бенфика бе разрушен от силния вятър. По терена започнаха да се сипят парчета стъкло.

Като по чудо и в резултат на своевременната евакуация не пострадаха хора. Навременното решение позволи да бъде избегната трагедия, коментира президентът на португалската Професионална футболна лига Мариу Фигейреду.

От официалния фенклуб на Спортинг обаче изразиха недоволство от начина, по който е била проведена евакуацията. Привържениците на символичния гост получили разрешение да напуснат стадиона цял час след като било обявено, че срещата е отложена.

Стадион "Луш" ще приеме през май финала на Шампионската лига за сезон 2013/2014 г.

Споделяне

Още от Европа