Бури и снегове взеха жертви в Европа, хиляди закъсаха без транспорт

Хиляди европейци закъсаха в неделя по гари, блокирани пътища и затворени летища, след като обилни снеговалежи, силен вятър и заледявания предизвикаха много проблеми с транспорта на Стария континент в навечерието на коледните празници, предаде Франс прес.

Поне 19 души са замръзнали и са починали в Полша, повечето от които са бездомници. В някои затворени котловинни полета в Германия температурата е паднала до минус 33 градуса, а иначе в страната през нощта е била около минус 20 градуса.

В неделя следобед бе затворено третото по големина германско летище – в Дюселдорф и бяха отменени десетки полети.

Метеоролозите очакват още сняг, лед и наводнения в Северна и Западна Европа – от Португалия до Холандия, а закъсненията на полетите от британските, белгийските, холандските, френските и германските летища ще продължат.

Най-тежка е ситуацията с транспорта между Великобритания и Франция, след като пътническата жп връзка под Ламанша "Евростар” от Лондон до Париж бе преустановена след най-малко пет аварии.

От компанията оператор признаха, че нямат представа кога ще бъде възобновен редовният график на движение по тунела.

Повече от 24 хил. души планират да пътуват с влак между Франция и Великобритания по коледните празници. Предвижда се да бъдат пуснати пробно мотриси, които да проверят дали техниката може да понесе минусовите температури в Северна Франция, причинили вероятно повредите в петък, когато повече от 2000 пасажери прекараха нощта в тунела, блокирани без храна и вода.

Споделяне

Още от Европа