Бури и сняг връхлетяха Европа и САЩ

Бури и сняг връхлетяха Европа и САЩ

Ужасяващата буря, която премина през Северна Европа и отне живота на 39 души, в петък връхлетя Полша, Чехия и части от Украйна, съобщава ББС.

Силните ветрове със скорост до 200 километра в час станаха причина за смъртта на най-малко шест души в Полша.

Над един милион чехи останаха за известно време без ток, паднали дървета нарушиха движението на влаковете. В Чехия вятърът е бил на моменти със скорост от 216 километра в час, предаде ДПА.

Много силни са били и ветровете в южните полски планини, което наложило временното затваряне на някои гранични пунктове. В Шчечин, на брега на Балтийско море, хотел бе евакуиран, след като изтръгнато от бурята дърво паднало върху резервоар с гориво.

В Украйна силният вятър прекъсна електрозахранването на ключов петролопровод и остави хиляди села без ток. Скъсани далекопроводи в

Лвовска област, в Карпатите, доведе до автоматично изключване на някои от помпите на петролопровода "Дружба", по който тече по-голямата част от руския петрол за Западна Европа.

Германия, Великобритания, Франция, Белгия и Холандия вече започнаха да се възстановяват след опустошителната буря.

Само на Острова от бурите загинаха 10 души. Ветровете там достигнаха скорост от 159 км/ч, а проливните дъждове удавиха почти цялата страна. В Германия ураганните ветрове отнеха седем човешки живота.

Силният вятър хвърли транспортната система в почти цяла Западна Европа в хаос. Отменени бяха стотици самолетни полети, железопътните влакове и фериботите бяха спрени, а училищата и детските градини затворени.

От Британската метеорологична служба обявиха, че ветровете прекосили цялата страната са най-силните засичани от 1990 година и са достигнали скорост от 159 км/ч. Преди бурята да се насочи на изток властите в Холандия и Германия предупредиха хората да останат по домовете си.

Германските метеоролози съобщиха, че това е най-силната буря, вилняла в страната през последните пет години. Измерената скорост на вятъра е достигнала до 190 км/ч.

Германската национална железопътна компания преустанови изцяло своята работа и остави клиентите си да чакат по гарите. Въздушният трафик също бе силно засегнат като по-голямата част от полетите бяха отменени.

Новата берлинска гара бе евакуирана след като ветровете преобърнаха секция от контрола по движението. Десетки хиляди от служителите в службите по спешна помощ бяха оставени да дежурят през нощта заради очакваните големи разрушения.

Двама души в Германия бяха убити, след като вятърът е изкъртил от пантите вратата на тяхната къща. В Холандия 11-годишно момче е било убито след като бурята е преобърнал колата, в която то се е намирало.

По-голямата част от смъртните случаи в Европа са вследствие на удари от летящи отломки и пътни инциденти.

Междувременно обилни снеговалежи в САЩ отнеха живота на най-малко 69 души. Най-много са загиналите в щата Оклахома – 23 души, по 12 са жертвите в щатите Тексас и Мисури.

Лошото време причини смъртта на 9 души в Айова, по 4 в Ню Йорк и Мичиган, трима загинаха в Арканзас, по един – в Индиана и Северна Каролина.

Американските власти посочват, че хората загиват главно при катастрофи, тъй като  пътища са особено заледени. Според метеоролозите лошото време в редица щати ще се запази до събота.           

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?