Бурни страсти на депутати пушачи и непушачи

Бурни страсти на депутати пушачи и непушачи

Бурни едночасови дебати и разделение на депутатите не на управляващи и опозиция, а на пушачи и непушачи, предизвикаха промените в Закона за здравето, внесени от народни представители на ГЕРБ. Корекциите предвиждат либерализиране на досегашната пълна забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни т. г.

Мотивът на управляващите е, че така няма да се спъва икономиката, туризмът и особено отрасъла тютюнопроизводство в условията на задълбочаваща се криза в страната.

В поправките е записано, че се въвежда пълна забрана на пушене в културни учреждения, училища, висши учебни заведения, детски градини, обекти за търговия с храни и пр. Разрешава се обаче в други обществени заведения, чиито собственици могат да ги разделят за пушачи и непушачи.

Протест от балкона нажежи дебата

По време на дебата за забраната за тютюнопушене в пленарна зала напрежението се нажежи и от спонтанната изява на представители на сдружението "България без дим“, които на балкона се изправиха на крака, разкопчаха ризи и сака и отдолу на фланелките им излезе надпис "забранено пушенето“.

Председателстващият заседанието Лъчезар Иванов (ГЕРБ), който е и шеф на здравната комисия, веднага настоя "протестиращите“ да бъдат изгонени от залата, а по-късно тръгна проверка кой точно ги е пуснал в Народното събрание.

Представителите на организацията, повечето от които мъже, декларираха, че няма да спрат да протестират и настояват промяната в закона за здравето да не бъде приета. Според тях либерализирането на режима да се пуши на закрити обществени места отново дискриминира непушачите.

По време на дискусията в пленарна зала в петък най-активен бе лидерът на ДСБ Иван Костов, който призова депутатите от Синята коалиция да не подкрепят промените. От ПГ на ДПС също заявиха, че няма да гласуват за тях, а от управляващата ГЕРБ дадоха да се разбере, че има колебание в редиците им, но поради "партийна повеля" ще приемат поправките.

"Не можем да наложим със сила и рестрикции едно отношение към такова сериозно обществено явление като тютюнопушенето на хората, които не искат да го правят", заяви от трибуната Костов. Според него много по-важен е въпросът, който и трябва да бъде поставен по време на дебата - "толерантен ли и българинът, може ли да застане на мястото на непушача и да каже, аз не може да причинявам вреда на чуждо здраве".

"Става ли алтруистичен или не става", допълни той. После продължи: "Ако искаш да бъде истински европеец, не може да заставаш в положението на човек, който съзнателно наврежда на здравето на другия".

Той отиде и към по-битови проблеми и се обърна към единият от вносителите на промените - Иван Иванов от ГЕРБ. "Знаете ли, г-н Иванов, че не влизам в стаята на Синята коалиция, защото вътре се пуши, обръщам се към моите колеги "редно ли е"?.

Той призова народните представители да говорят открито по този въпрос. "Единият не иска да се съобрази с другия, аз съм готов да се съобразя с вас, а вие не с мен", каза той и думите му бяха последвани от бурни аплодисменти.

"Нужно е да минем през ценностите, трябва да разберем, че една нация, която е склонна да влезе в чуждото пространство, няма да бъде европейска нация. Сега написали сте го закона, вместо пълна забрана, да напишете нещо очевидно, кой пуши в детски градини, например", продължи Костов.

По думите му промените в закона са "популистка обвивка", с която нищо не се постига. "А, хората ще кажат, тези в Народното събрание, фундаменталисти, искат със сила да ни наложат и кой ще се изкаже пръв, Командира, той да ни налага".

Костов посочи още, че е практика в страните в Европа да не се пуши на обществени места и че така е в "цивилизованите страни".

Като декларира, че пуши от време на време и най-вече в парламента, Станислав Станилов от "Атака", каза, че ПГ ще подкрепи поправката. Той призна, че е нужно да се направи разделение в заведенията, те да отговарят на определени критерии и въпреки пушенето в тях, то да не се усеща димът. "Това е въпрос на климатизация в ресторантите", каза Станилов.

"Като отида в ресторанта и какво да поискам тези, които са вегетарианци да не ядат месо, ли", попита Станилов, като посочи, че пълната забрана на пушене на обществени места в България може да стане, но не сега.

Асен Агов от ДСБ пък заяви, че "Иван Костов току-що разби мита за Командира Костов, тъй като в нашата група спорим и не се съгласяваме". "Цивилизовано е да се съобразяваме един с друг, и с всеки, който не желае да се пуши в нашата стая", посочи той. "Но като човек, който е с претенция да бъде свободомислещ, не искам със закони да ми се казва какво да правя и какво не. Тогава, когато една държава попечителства върху мен, а не ми осигурява ред други услуги".

Емил Димитров от ГЕРБ обаче не се съгласи с Костов, че българите са нетолерантни. "Изрично е предвидено в този закон да бъде обозначено къде се пуши и къде не. Разбрали сме се с колегите, че ще напишат между първо и второ четене драстични санкции за неспазване на този закон. Не виждам смисъл да се говори, че има нетолерантност към непушачите", посочи Димитров.

Лютви Местан, който за пореден път декларира, че е син на тютюнопроизводители и бивш пушач, заяви, че ДПС няма да подкрепи промените. "Трябва да се водим от тази максима, че моите права свършват там, където свършват правата на другите. Свършват там, където започват на непушача, никой няма правото да уврежда здравето на другия, не можем да позволим права, които газят правата на другите, да преосмислят позицията си и българският парламент да го отхвърлят единодушно", настоя Местан. Той заяви, че отказва от днес да бъде толерантен към колегите си пушачи.

Проф. Андрей Пантев (Коалиция за България) коментира, че дискусията "стана по-гореща, отколкото влизането ни в НАТО". "По-рано пушеха тези, които нямаха характер. А, сега тези, които имат. Тази кампания е разюздана и почти пропагандна", смята историкът, който е известен със страстта си към лулите.

"Нека да подкрепим закона, пушете си вкъщи", завърши той.

Дебатите по промените ще продължат следващата сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България