Бурният вятър достигна до 89 км/ч, пристанището във Варна е затворено

Силният вятър в Русе прекърши тази сутрин дърво пред блок в Русе, Сн: БГНЕС

Ураганният вятър, заради който в понеделник беше обявен жълт код в 19 области на страната, е достигнал до 89 км/час в Сливен, а пристанището във Варна е затворено, съобщи БТА.

Пулсиращият северозападен вятър ще се усили с настъпването на студен фронт в страната. До момента няма получени сигнали за щети или пострадали, информира Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи" в общинската администрация.

В Русе скоростта на вятъра е достигнала до 84 км/час, по данни на хидрометеорологичната станция в града. Към 9 часа скоростта му е намаляла и варира между 36 и 51 км/час, като на моменти достига и до 65 км/час, обясниха метеоролозите. Отправено е щурмово предупреждение до всички капитани и собственици на плавателни съдове по река Дунав.

Силният вятър е съборил голямо дърво в кв."Възраждане" в Русе, но се е разминало без щети. Други сигнали за инциденти до този момент не са получавани, каза Спасимир Димитров, директор на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе.

Във Варна заради силния вятър е затворено пристанището, както и всички канали за маневриране. Силата на северозападния вятър е около 13 м/секунда, като поривите достигат до 18 м/секунда.

Община Бургас също предупреди жителите на града и особено възрастните хора днес да бъдат внимателни заради ураганния вятър, който достига до 44 км/час.

Причината за силния вятър е студен циклон, който преминава бързо през региона. На места се очаква и краткотраен дъжд, максималните температури няма да надвишат 22 градуса. Скоростта на вятъра се очаква да отслабне най-рано привечер.

Заради силният вятър жълт код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Още през следващото денонощие облачността бързо ще намалее и във вторник ще преобладава слънчево, но хладно време. Вятърът ще отслабне и постепенно ще се обърне от юг-югозапад.

Споделяне

Още от България