Бурното море взе жертви, снежните бедствия продължават

Пострадалите от наводненията получават помощи, неуредици с пътища, влакове, фериботи

Бурното море взе жертви, снежните бедствия продължават

Петима души още са в неизвестност след тежките наводнения в Харманлийско и се издирват, а бушуващите втори ден вълни по Черноморието взеха две жертви.

В четвъртък продължава търсенето на двамата възрастни съпрузи в село Бисер, след като водата от язовира със скъсана стена заля селото. Още една съпружеска двойка е в неизвестност. Те са пътували с джип, когато колата им е била застигната от водата и завлечена. Джипът вече е открит, но телата на мъжа и жената не са били в него. Още един мъж от Бисер се води изчезнал.

На брега на Рибарския плаж във Варна е било открито изхвърлено от вълните тяло на млад мъж от Ловеч, който е разпознат от майка му. Той е бил изчезнал на 31 януари. Още не е намерено тялото на друг млад мъж, който е бил съборен от вълна на Мостика в Бургас. Предполага се, че може да става въпрос и за самоубийство, според описанията на очевидци.

Обстановката в страната продължава да е усложнена, макар и в някои региони на страната да бе отменено бедственото положение и да започна спадане на нивата на реките.

Нормализирано е положението в общините Костинброд и Антон, област София и в градовете Поморие и Ахелой, област Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР. Остава обаче бедственото положение в областите Хасково, Кърджали и във Велинград. Във Видин бе регистриран нов температурен рекорд от минус 28.6 градуса.

Морето остава много бурно. След като сутринта нямаше ток в 70 селища, към 16 часа без електрозахранване бяха девет населени места в Югоизточна България, а доставчикът в региона ЕВН обеща да реши проблемите им до няколко часа. Вода нямаше в петдесетина селища. На места бе спряно движението на влаковете. Заради замръзването по река Дунав бе спряно движението на фериботите и камионите се пренасочват към граничния пункт "Дунав мост". Все още има затворени пътища заради преспите.

В бедстващите райони са доставени над 10 тона разнообразни храни, вода и безалкохолни напитки, съобщи пред журналисти в парламента шефът на агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

В четвъртък в село Бисер бяха погребани четири от осемте жертви на наводненията в Харманлийско. Продължават спасителните дейности в селото и в свиленградския квартал "Гебран"

Сняг вали в районите на Пловдив, Кърджали, Малко Търново, Босна, Царево, Обзор, Самоков и Боровец. Снегонавяване има в областите Силистра, Русе и Разград, съобщиха от МВР. В тези райони и Добрич, Ямбол и Монтана са изтеглени 47 заседнали автомобила. Кметовете на Смолян, Шумен, Русе и Разград са потърсили агенцията по храните за предоставяне на храни като помощи, но сигналите им са пренасочени към националния кризисен щаб, който координира къде какви нужди има, съобщи Войнов.

Продължават да преливат без опасност за населението язовирите "Ивайловград", "Боровица", "Камчия", "Тракиец", "Г. Трайков" и "Ясна поляна". Водоемите "Студен кладенец" и "Йовковци" са спрели да преливат през нощта и сутринта, съобщиха от министерството на околната среда и водите.

От ековедомството допълват, че през последните 24 часа нивата на реките в почти цялата страна са се понижили или са останали без промяна. Най-значителни са пониженията на критичните места за последните 2-3 денонощия - Харманлийска река при Харманли, река Марица при Харманли и Свиленград, река Върбица при Джебел, река Арда при Вехтино, река Сазлийка при Гълъбово, река Тунджа при Елхово. През следващото денонощие се очаква тенденцията на задържане и понижаване на речните нива в цялата страна да се запази поради ниските температури.

Мобилни групи ще следят река Янтра заради голямата разлика от метър и половина в нивото между град Бяла и Ценово. Очаква се при топенето на ледените блокове реката да залее района на село Долна Студена.

Зам.-кметът на община Ценово Александър Милчев смята, че дигите не са в добро състояние и затова е информирал областния управител на Русе. От "Напоителни системи” са обещали да предоставят 500 чувала с пясък, за да бъдат доизградени дигите по река Янтра.

В Поморие и в Ахелой са предприети мерки за укрепване на вълноломите и за недопускане на наводнения. Поради повишаването на нивото на река Ахелой и създаването на опасност от заливане на пътя Бургас-Несебър и на къмпинг "Ахелой" са предприети мерки за временно ограничаване изпускането на яз. "Ахелой".

Екип на МВР е евакуирал трима работници от сграда на Черноморски солници - Бургас, поради заливане от морето. В 41 населени места е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

Движението на влаковете в три железопътни участъка в страната бе спряно заради тежките зимни условия. Композиции не се движат между Самуил - Силистра, Харманли - Свиленград и Радомир - Кюстендил. Пътниците, които обичайно ползват влакове в този участък, ще бъдат превозвани с автобуси между гарите Радомир и Кюстендил.

Поради затваряне на Дунав мост за железопътно движение, пътниците от международните влакове се превозват до Русе с микробуси. Всички композиции се движеха със закъснение около 40 минути.

Замръзналият лиман на Граничния пункт Ферибот Видин спря движението на платформите между Видин и Калафат. Няма обаче опашки от чакащи автомобили пред пункта, тъй като са спрени на определените за изчакване три паркинга. От румънска страна също е блокирано движението, но там изчакващите за преминаване с ферибота са много повече.

Трети ден остават затворени за движение пътищата между селата Раковица-Киреево, Церова вода-Буковец, Грамада-Синаговци и Церова вода-Раковица. Останалите пътища са проходими при зимни условия.

Отворени са за движение ГКПП "Кардам", "Дуранкулак", "Капитан Андреево". Създадена е организация за пропускането на превозните средства с тегло над 10 тона през ГКПП-тата. Остават затворени ГКПП "Видин", "Оряхово", "Никопол".

Пунктовете по сръбската, македонската и гръцката граници работят в обичаен режим.

Очаква се поетапно у нас да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за гражданска защита - от Италия - 20 зимни палатки, от Унгария - 100 000 чувала за пясък, от Белгия - 80 000 чувала за пясък и 2000 кв. м геотекстил за диги, и от Румъния - 80 000 чувала за пясък, съобщиха още от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България