Буря срути цирк "Монте Карло" при представление в Бургас

Ураганна буря, разразила се в Бургас, срути шапитото на цирк "Монте Карло" по време на представление в събота вечерта. Навременната реакция на цирковите работници и артисти по евакуацията на зрителите е спомогнала да няма сериозно пострадали при инцидента.

За много кратко време от цирка са били изведени над 600 зрители след срутването на шапитото снощи в Бургас. За бързата си реакция служителите на цирка бяха похвалени от комисар Васил Василев, началник на противопожарната служба в морския град.

Шапитото на цирка, тежащо 3 тона, е било съборено от силата на вятъра. Инцидентът се разиграл за 40 секунди, малко преди 22.30 ч. Веднага са били отворени седемте изхода, за да излязат хората. При излизането е пострадал един от цирковите работници, който си ударил главата в пилон. Зрителка е с ожулвания, тъй като се върнала да търси мобилния си телефон.

Срутилият се покрив на цирка вече има в историята си четири екстремни ситуации, при които е издържало. Италианската фирма-производител дава гаранции за устойчивост при вятър до 100 км/час, каза на пресконференция директорът и собственик на цирка Александър Балкански. Снощният вятър обаче е бил по-силен, съобщи  началникът на "Гражданска защита " в Бургас Йордан Лозев.

Останките от шапитото и мачтите на цирка се разчистват, при инцидента се е запазил целият амфитеатър, където се настаняват зрителите.

Според Балкански нанесените щети са за над 500 хил. лв. и ще поиска от министъра на държавната политика при бедствия и аварии да подпомогне финансово цирка, който до петък ще издигне ново шапито на същото място в Бургас. Там хората, които не успяха да догледат програмата на цирка, ще могат да видят програмата на "Монте Карло".

Споделяне

Още от България