Буря взе най-малко 15 жертви във Франция, Испания и Португалия

Бурята "Синтия", която вчера връхлетя Франция и Иберийския полуостров, е взела досега най-малко 14 жертви, съобщи ДПА в неделя. Ветрове със скорост до 160 километра в час изтръгнаха дървета, наводниха домове и оставиха без електричество близо 1 милион домакинства, предимно в западната част на Франция.

В неделя малко преди обед бурята вече бе достигнала  централните части на Франция. В Париж скоростта на вятъра бе на моменти 100 километра в час. Националният авиопревозвач "Еър Франс" отмени 70 полета от летище "Шарл де Гол". Отменени са и някои влакове от Париж за южната част на страната и за Испания.

Много райони на Франция са силно наводнени, тъй като бурята съвпадна с типичините за този период пролетен прилив и вода заля много диги. Силният вятър предизвика вълни с височина до 8 метра по атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия.

В Ла Рошел и други населени места спасителните служби евакуираха хората от домовете им с хеликоптери. Някои от местните жители се бяха покатерили върху покривите на къщите си, за да се спасят от прииждащата вода.

В Испания жертвите на "Синтия" са най-малко три. Съобщено бе и за загинало дете в Португалия. В северните райони на Испания от вчера е в сила на-високото ниво на тревога, обявено веднага след като бурята удари Канарските острови.

Граничните пунктове между Испания и Франция в Атлантическите Пиренеи са затворени заради бурята и на френска територия се образува опашка от 1200 тежкотоварни камиона.

"Синтия" е най-силната буря, регистрирана във Франция след урагана през 1999 г., който отне живота на 92 души.

Над 100 000 жители на Португалия останаха без електричество заради силни ветрове и дъждове, връхлетели през последните дни най-западната страна членка на ЕС. Падащи дървета са скъсали 720
елекроразпределителни кабела, съобщи представител на националната електрическа компания ЕДП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?