Бурята "Фридерике" взе най-малко 12 жертви в 4 страни в Европа

Мощната буря "Фридерике", на места с пориви на вятъра от над 200 км/ч, отне вчера живота на най-малко десет души в четири страни в Европа, съобщи ДПА.

Стихията предизвика на места сериозни смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия.

В Германия загинаха осем души при инциденти, предизвикани от бурята с пориви на вятъра от над 200 км/ч. Петдесет и девет годишен мъж загина в къмпинга "Емерих" в Северен Рейн - Вестфалия, премазан от дърво, повалено от силния вятър. Шофьор на камион на 68 години загина при катастрофа, а пожарникар загуби живота си по време на служба в същата провинция. Негов колега загина в Тюрингия.

В Бранденбург загина шофьор на камион при пътен инцидент, предизвикан от силния вятър. Водач на автомобил загуби контрол над колата си и се блъсна в тежкотоварен камион в Мекленбург - Предна Померания и също загуби живота си.

Полицията в източната провинция Саксония-Айнхалт каза днес, че 65-годишен мъж е загинал, опитвайки се да обезопаси покрива на къщата си, а 34-годишен мъж е бил убит от паднало дърво.

Стихията повали дървета и предизвика хаос по пътищата. Железопътният транспорт в цялата страна беше спрян. Това не се бе случвало от 2007 г., когато бурята "Кирил" връхлетя страната. Германската железопътна компания "Дойче бан" днес възобнови работа, но предупреди за възможни забавяния на влаковете заради щети по релсите.

В Тюрингия бе отнесен покривът на училище, докато в него още имаше деца, но никой не пострада. В планинския масив Харц поривите достигаха 203 км/ч, нещо невиждано за Германия.

По-рано бурята, дошла от Северно море, предизвика смущения в Холандия и в Белгия.

Спряно бе движението на високоскоростните влакове "Талис", свързващи Франция, Белгия, Холандия и Германия. Вчера сутринта бяха отменени 320 полета на амстердамското летище "Схипхол", имаше анулирани полети и на летищата в германските градове Дюселдорф и Мюнхен.

На места лошото време предизвика хаос и при движението по пътищата. В Холандия вятърът преобърна 66 камиона, което предизвика на места чудовищни задръствания.

В Холандия паднали дървета убиха двама мъже по на 62 години в град Зволе и град Енсхеде.

В южните предградия на белгийската столица Брюксел една жена беше премазана от дърво, паднало върху колата ѝ. В Италия загина мъж, съборен от коня си от вятъра.

Последната буря, която връхлетя Германия, е причинила щети за 500 милиона евро или 613 милиона долара, съобщи днес Асоциацията на германските застрахователи (GDV), цитирана от ДПА. Щетите, нанесени от "Фридерике", са много по-малки от пораженията, причинени от "Кирил" през 2007 година, оценени на 2 милиарда евро, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?