Бурята "Исаак" е на път да прерасне в ураган

Още три американски щата на брега на Мексиканския залив - Луизиана, Мисисипи и Алабама са обявили извънредно положение заради приближаването на тропическата буря "Исаак", която се очаква да достигне силата на ураган, съобщи Франс прес. Същевременно Флорида, която направи същото ден по-рано, беше залята от проливни дъждове и силни ветрове от бурята. Над 8 000 жители на щата са без електричество.

Губернаторите на Луизиана, Мисисипи и Алабама  издадоха заповед за задължителна евакуация в някои застрашени зони. "Насърчаваме всеки да се подготви незабавно за пристигането на бурята", заяви губернаторът на Луизиана Боб Джиндал, като наблегна на необходимостта всяко семейство да се зареди с необходимите запаси от вода, трайни храни, хигиенни продукти, дрехи и медикаменти. Републиканецът Джиндал заяви на пресконференция вчера, че се е отказал от плановете да пътува за Тампа, Флорида, за конгреса на републиканците.

И губернаторът на Алабама Робърт Бентли, също републиканец, отмени пътуването си до Тампа и призова съгражданите си да вземат предпазни мерки. Пол Брайънт, губернатор на Мисисипи, заяви, че опасността, която представлява Айзък, трябва да се приеме много сериозно.

Метеоролозите прогнозират, че бурята ще връхлети северния бряг на Мексиканския залив утре вечер или в сряда сутрин. 

На международното летище в Маями повече от 550 полета вчера бяха отменени.

Петролните компании започнаха да евакуират работниците си от платформите в Мексиканския залив. Дневният добив на петрол в залива по данни от вчера по обед намаля с 25 процента, а на природен газ - с 8 процента. Временно спряха производството в Мексиканския залив компаниите BP, Royal Dutch Shell, Apache Corp и Murphy Oil Corp. Евакуирани бяха 39  от общо 596 платформи и осем от 76-те петролни сонди.

Споделяне

Още от Свят